Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Καιρός – Μαρουσάκης: Που θα χιονίσει, σε τρεις φάσεις το πολικό ψύχος

Καιρός – Μαρουσάκης: Που θα χιονίσει, σε τρεις φάσεις το πολικό ψύχος

«Βουτιά» θα σημειώσει τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος, αφού ο καιρός χαλάει τις επόμενες ώρες και θα θυμίζει… κανονικό χειμώνα.

Τις επόμενες μέρες ένα από τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας των στρωμάτων της ατμόσφαιρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο ρυθμός της πτώσης της θερμοκρασίας των στρωμάτων της ατμόσφαιρας τις επόμενες ημέρες θα είναι εντυπωσιακός.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, στο τέλος της εβδομάδας, στη χαμηλή ατμόσφαιρα περίπου δηλαδή στα 1.500 μέτρα ύψος πάνω από την μέση στάθμη της θάλασσας, η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους -12 με -14 βαθμούς κελσίου προς τα βόρεια σύνορα.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη αυτό θα οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. «Έτσι λοιπόν στη βόρεια ηπειρωτική χώρα τοπικά αναμένεται ισχυρός παγετός με αυξημένες τις πιθανότητες και για ολικό παγετό που σημαίνει ο υδράργυρος δεν θα ξεπερνά το μηδέν όλο το 24ωρο» γράφει ο μετεωρολόγος, σημειώνoτας ότι  σήμερα στις ίδιες περιοχές και στο ίδιο ύψος της ατμόσφαιρας η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου τιμές πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Πολικό ψύχος σε τρία κύματα

Κατά τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το πολικό ψύχος θα… επιφέρει τρία «χτυπήματα».

Το πρώτο κύμα αναμένεται Πέμπτη – Παρασκευή όπου και θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού που θα δώσει γενικευμένη κακοκαιρία στη χώρα. Σε αυτή τη φάση τα χιόνια θα φτάσουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας ενώ ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Το δεύτερο κύμα αναμένεται το διάστημα Σάββατο – Δευτέρα με σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού στα νότια τμήματα του Αιγαίου και τα χιόνια αυτή τη φορά να εστιάζονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής χώρας ή πιο γενικά σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού που βρέχονται από το Αιγαίο.

Σε αυτή τη φάση της κακοκαιρίας εκτιμάται ότι θα ευνοηθεί η Αττική για να δει χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

 

Αν εξελιχθεί αυτό το κύμα σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει ο καιρός στα δυτικά και βόρεια να ανοίξει που σημαίνει ότι τη νύχτα και το πρωί ο υδράργυρος θα πέφτει σε πολύ χαμηλές τιμές (ίσως και κάτω από -10 βαθμούς τοπικά) με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ισχυρός παγετός.

Το τρίτο κύμα αναμένεται το διάστημα Τρίτη – Τετάρτη χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν σταθερά στοιχεία για τη δημιουργία και εξέλιξή του. Ενδεχομένως να αφορά και πάλι τα ανατολικά και νότια τμήματα.

Δείτε την ανάρτησή του

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις