Σάββατο, 4 Μαΐ
20oC Αθήνα

Καιρός: Με βροχές και αστάθεια ξεκινάει η νέα εβδομάδα

Καιρός: Με βροχές και αστάθεια ξεκινάει η νέα εβδομάδα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Με αστάθεια του καιρού σε περισσότερες περιοχές τη Δευτέρα από την Κυριακή, ξεκινάει η νέα εβδομάδα. Αναμένονται βροχές και μπόρες, κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας…

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου στο MEGA, τοπικές καταιγίδες θα πέσουν το μεσημέρι και το απόγευμα σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, την ανατολική Στερεά αλλά και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα πέσουν το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονία και της Θράκη.

Στα πεδινά και παραθαλάσσια της ηπειρωτικής χώρας, οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες. Στο Ιόνιο και το Αιγαίο θα επικρατήσουν λίγες τοπικές νεφώσεις και πολύ μεγαλύτερα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Η θερμοκρασία στα δυτικά ηπειρωτικά θα φτάσει στους 31 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια ηπειρώτικα στους 34 και στα 30 – 32 στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί και βοριάδες στα Επτάνησα 3 – 6 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το MEGA, στην περιοχή της Αττικής αναμένονται τοπικές νεφώσεις με ηλιοφάνεια κατά διαστήματα. Τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα πέσουν στα χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ από το απόγευμα και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι από 23 – 34 βαθμούς Κελσίου με βοριάδες από 3 – 6 μποφόρ.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι και κυρίως στα ορεινά θα καταγραφούν τοπικές μπόρες και βροχές μέτριας έντασης.

Η θερμοκρασία από 22 – 34 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, την Τρίτη, βροχές αναμένονται στις δυτικές και βόρειες ορεινές και ημιορεινές περιοχές με τη θερμοκρασία έως τους 36 βαθμούς.

Την Τετάρτη θα επιμείνει η αστάθεια κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, έως του 37.

Ο ψυχρότερος Ιούνιος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δίκτυο 50 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκαν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Για ορισμένες περιοχές ήταν ο ψυχρότερος μήνας για Ιούνιο την τελευταία 14ετία.

Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 1.6°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 16-17 Ιουνίου.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Για τη Θεσσαλία ήταν ο πιο ψυχρός Ιούνιος από το 2010. Για τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ήταν ο 2ος πιο ψυχρός μήνας από το 2010 και για τη Στερεά Ελλάδα ήταν ο 3ος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια. 

Στη Θεσσαλονίκη και οι 30 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 2,3ºC κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Στα Χανιά της Κρήτης σημειώθηκαν 26 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,0°C, με 18 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι περισσότερες ημέρες (οριακά) θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις