Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Καιρός: Μια λωρίδα ανοικτή στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου

Καιρός: Μια λωρίδα ανοικτή στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η κακοκαιρία που χτυπά ολόκληρη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο με τα φαινόμενα να κατευθύνονται προς τα Δωδεκάνησα με το 112 να έχει στείλει προειδοποιητικό μήνυμα.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Αττική, η οποία δοκιμάστηκε από το πρωί της Πέμπτης με καταρρακτώδεις βροχές και το 112 να «χτυπά» για τους κατοίκους με σκοπό να περιορίσουν την μετακινήσεις τους. Δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια και η κίνηση ήταν μεγάλη στις κεντρικές αρτηρίες.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν το απόγευμα στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτή την ώρα η κυκλοφορία στη Χαριλάου Τρικούπη έχει αποκατασταθεί ενώ στην Ποσειδώνος, που είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω άντλησης υδάτων, έχει ανοίξει η δεξιά λωρίδα και αναμένεται να ανοίξουν και οι υπόλοιπες.

Ανοικτά τα σχολεία την Παρασκευή

Τα σχολεία στην Αττική αύριο Παρασκευή θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα είναι βελτιωμένη.

Η επίσημη ανακοίνωση έχει ως εξής: «Με δεδομένο τις τελευταίες Μετεωρολογικές προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αύριο Παρασκευή 27 Ιανουαρίου τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική θα εξασθενίσουν ανακοινώνεται ότι αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Αττική.

Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής παραμένει σε ετοιμότητα και πλήρη επαγρύπνηση για την ασφάλεια των πολιτών. Αντίστοιχο αίτημα για ετοιμότητα έχει διατυπωθεί και προς τις Πολιτικές Προστασίες των Δήμων της Αττικής».

«112» στους κατοίκους στα Δωδεκάνησα

Μήνυμα 112 για αυξημένη προσοχή λόγω των καιρικών φαινομένων στάλθηκε  στους κατοίκους στα Δωδεκάνησα από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάτοικοι των νησιών ειδοποιούνται για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους) από τις πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου. Τα σχολεία στα Δωδεκάνησα θα είναι κλειστά ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων.

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους

Ισχυρή είναι η σύσταση των Αρχών προς τους πολίτες για τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (26.1.2023) στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ενημέρωσαν όλους τους φορείς να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ακόμη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης του Σώματος, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο προϊστάμενος κλάδου Τάξης του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία ως την Παρασκευή (27.1.2023)

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Παρασκευή (27.1.2023).

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις