Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Καιρός: Μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία «Petar» σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο

Καιρός: Μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία «Petar» σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο

Η κακοκαιρία “Petar” αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ώρες και θα παραμείνει για σχεδόν ένα 24ωρο, φέρνοντας βροχές, καταιγίδες και χαλάζι.

Προειδοποιητικά μηνύματα του 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα ήχησαν στις περιοχές του Ιονίου, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν από σήμερα (05.08.2023) σταδιακή υποχώρηση, την ίδια στιγμή που η κακοκαιρία “Petar” θα κάνει την εμφάνιση της.

Βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την Βόρεια Ιταλία προς τα Βαλκάνια θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το σήμερα το μεσημέρι. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια την νύχτας προς Κυριακή (06.08.2023) θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στη Δυτική Πελοπόννησο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για τη Μακεδονία, το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια, από τις πρωινές και έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής, σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα δυτικά τμήματα της χώρας σήμερα, Σάββατο, και σε όλη τη χώρα την Κυριακή, οπότε δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35-36 °C στα ηπειρωτικά και τους 32-34 °C στις νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι σήμερα θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση. Νότιοι άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ θα επικρατήσουν από το απόγευμα στο Αιγαίο και δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο. Συνιστάται προσοχή στις περιοχές και κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων, καθ’ όσον σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ενεργοποιήθηκε το 112 για την κακοκαιρία “Petar”

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, εν όψει της κακοκαιρίας «Petar», αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 -εφόσον κριθεί απαραίτητο- για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Σε ετοιμότητα είναι οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίες, που ήδη εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις με οδηγίες προς τους πολίτες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις