Ελλάδα

Καιρός: Πότε θα έρθει τελικά βαρυχειμωνιά – Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Θολό» το τοπίο σχετικά με το πότε θα φτάσουν οι ψυχρές αέριες μάζες στη χώρα μας και πόσο θα πέσει ο υδράργυρος
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά από δυο κύματα κακοκαιρίας που έφεραν στην Ελλάδα χιόνια, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, πλέον ο καιρός βρίσκεται σε μία κατάσταση «μόνιμης άνοιξης».

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του «χειμώνα», οι θερμοκρασίες δεν θυμίζουν σε τίποτα χειμερινούς μήνες καθώς είναι πολύ υψηλές για την εποχή. Από την άλλη, χιόνια δεν πέφτουν πουθενά και βροχές εκδηλώνονται σε λίγες περιοχές της χώρας. Η ερώτηση όλων είναι αν θα έρθει τελικά, βαρυχειμωνιά.

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, το τοπίο είναι ακόμα «θολό» όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού καθώς ναι μεν θα οδηγηθούμε σε ψυχρές καταστάσεις, από την άλλη όμως δεν ξέρουμε ούτε πότε θα γίνει αυτό ούτε πόσους βαθμούς θα πέσει ο υδράργυρος.

«Όσο πιθανό είναι να ζήσουμε ένα διάστημα βαρυχειμωνιάς, άλλο τόσο πιθανό είναι να ζήσουμε ένα διάστημα με θερμοκρασίες πιο κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μιας και τώρα είμαστε αρκετούς βαθμούς πιο πάνω», διευκρινίζει ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Σχετικά με τα σενάρια βαρυχειμωνιάς στη χώρα μας. Πολλά γράφονται – λέγονται τις τελευταίες αρκετές ημέρες σχετικά με την κάθοδο πολικών αερίων μαζών προς τη χώρα μας που θα φέρουν πολύ κρύο αλλά και πολλά χιόνια και μάλιστα ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Η απάντηση δίνεται με το παρακάτω διάγραμμα όπου όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε μετά και την μαύρη κάθετη γραμμή που χρονικά τοποθετείται από τις 4 Φεβρουαρίου και μετά, οι πολύχρωμες καμπύλες απομακρύνονται πολύ από την παχιά μαύρη καμπύλη που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», έγραψε αρχικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανεβάζοντας ένα διάγραμμα με την εξέλιξη του καιρού.

«Το σίγουρο είναι ότι θα οδηγηθούμε σε πιο ψυχρές καταστάσεις και αυτό μας το δείχνει η παχιά μαύρη καμπύλη η οποία αρχίζει και κατηφορίζει και η οποία αντιπροσωπεύει το 50% όλων των υποσεναρίων (πολύχρωμες καμπύλες). Το πόσο όμως θα ψυχράνει ο καιρός όπως επίσης αν θα χιονίσει και που δεν μπορούμε να το αναλύσουμε από τώρα. Σε αυτά θα μπορούμε να αναφερθούμε όταν οι πολύχρωμες καμπύλες μειώσουν την απόστασή τους από την παχιά μαύρη καμπύλη και αυτό θα γίνει σε έναν βαθμό όταν προσεγγίσουμε πιο κοντά χρονικά.

Προς το παρόν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα που σημαίνει ότι όσο πιθανό είναι να ζήσουμε ένα διάστημα βαρυχειμωνιάς, άλλο τόσο πιθανό είναι να ζήσουμε ένα διάστημα με θερμοκρασίες πιο κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μιας και τώρα είμαστε αρκετούς βαθμούς πιο πάνω. Αυτά για όσους επιθυμούν την επιστημονική προσέγγιση του όλου θέματος. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!», συνέχισε ο μετεωρολόγος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες: Πότε ο καύσωνας γίνεται επικίνδυνος και ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων που πάσχουν από καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, αναπνευστικά νοσήματα, ή λαμβάνουν διουρητικά
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Μαρούσι: «Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έπεσε όλος ο τοίχος μέσα στην αυλή μου, ήμουν πολύ τυχερός» λέει ο τραυματίας για την κατάρρευση της μεσοτοιχίας
«Ήμουν πολύ τυχερός γιατί καθόμουν, εάν ήμουν όρθιος θα πάθαινα μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Δούκας που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι από την πτώση της μεσοτοιχίας
Πτώση μεσοτοιχίας υπό ανέγερση νοσοκομείου στο Μαρούσι
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Μαίνονται οι φλόγες στα δύο εργοστάσια – Κάηκαν εγκαταστάσεις και δεκάδες παραπήγματα
Συνεχείς οι εναέριες ρίψεις νερού στα εργοστάσια που έχουν παραδοθεί στις φλόγες - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο - Στο νοσοκομείο 4 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ανανεώθηκε πριν 48 λεπτά
6