Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι – Από το απόγευμα επηρεάζεται η Αττική

Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι – Από το απόγευμα επηρεάζεται η Αττική

Προ των πυλών είναι η κακοκαιρία που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ανέμους έως 7 μποφόρ, απότομη πτώση της θερμοκρασίας, καθώς και χαλαζοπτώσεις.

Η επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας έχει σημάνει συναγερμό στην Πολιτική Προστασία, όπου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής (19.04.24), τη στιγμή που οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα ντου κινδύνου για πλημμύρες από τις για σφοδρές βροχές και καταιγίδες, εφιστώντας την προσοχή κυρίως στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθούν οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, Πιερία, Λάρισα, Μαγνησία, Βόρεια Εύβοια.

Σημειώνεται πως τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν από απόψε από τις δέκα το βράδυ έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου (20.04.24).

Μετά η κακοκαιρία αναμένεται να μετακινηθεί προς τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη νεότερη πρόβλεψη του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Οι βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου θα είναι κατά τόπους ισχυρά  και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ισχυρά φαινόμενα με μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί το Σαββάτου και στη Θεσσαλία.

Στην Αττική βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης τοπικές βροχές κατά διαστήματα με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων υπάρχει από το μεσημέρι της Παρασκευής έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και από το βράδυ της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο δεν θα ξεπεράσει τους 20-23 °C.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις