Ελλάδα

Καιρός: «Σαρώνει» την Αττική η κακοκαιρία – Ποτάμια οι δρόμοι της Αθήνας, πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Καταρρακτώδη φαινόμενα καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές, όπως στο Γκάζι, τον Νέο Κόσμο, τους Αμπελοκήπους, την Καισαριανή και τον Βύρωνα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Βροχές, καταιγίδες και πλημμυρισμένοι δρόμοι είναι η εικόνα της Αττικής σήμερα (13/10/2026) το μεσημέρι, με το κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη στο κέντρο της χώρας.

Η ισχυρή κακοκαιρία που είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει από νωρίς η ΕΜΥ στο αναβαθμισμένο έκτακτο δελτίο της, σαρώνει ήδη το λεκανοπέδιο της Αττικής με βίντεο και φωτογραφίες να δείχνουν τους τόνους βροχής που πέφτουν στο οδόστρωμα και μετατρέπουν τους δρόμους της Αθήνας σε λίμνες.

Οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και αύριο (14/10/2026) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με τους πολίτες να καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες προειδοποιήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Οι περιοχές της Αττικής που έχουν ήδη «βουλιάξει»

Πιο συγκεκριμένα, φαινόμενα, σε άλλα σημεία πιο ήπια, σε άλλα καταρρακτώδη, καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές, όπως στο Γκάζι, τον Νέο Κόσμο, τους Αμπελοκήπους, την Καισαριανή και τον Βύρωνα.

Εκτεταμένες είναι οι βροχοπτώσεις στα βόρεια προάστια, επηρεάζοντας την Κηφισιά, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια, την Πεντέλη, τη Δροσιά, τον Παπάγου, το Ψυχικό, την Εκάλη, το Χαλάνδρι και τη Βαρυμπόμπη.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα νότια προάστια, με βροχές σε Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Άλιμο, Γλυφάδα, Ελληνικό, Ηλιούπολη και Βάρη, αλλά και στα δυτικά, όπου βρέχει σε Χαϊδάρι, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Κορυδαλλό και Νίκαια.

Στο μέτωπο του λιμανιού, νερά πέφτουν σε Πειραιά και Πέραμα, ενώ στη Δυτική Αττική βρέχει σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα. Τέλος, το κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει έντονα και την Ανατολική Αττική, με καταγραφές σε Κορωπί, Κάντζα, Παλλήνη, Γέρακα, Αγία Παρασκευή, Ραφήνα, Σπάτα, Κερατέα, Καλύβια, Λαύριο, Ανάβυσσο και Πόρτο Ράφτη.

καιρός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας:

Το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Δευτέρα (12-10-2026) αναβαθμίζεται σε Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων, αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, σήμερα Τρίτη (13-10-2026) και αύριο Τετάρτη (14-10-2026).

Παράλληλα προβλέπονται τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης (13-10-2026).

Α. Σήμερα Τρίτη (13-10-2026)

α) Πρόσκαιρα στα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος), στη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως τις βραδινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

β) Στη Χαλκιδική από τις μεσημβρινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

γ) Στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) από τις απογευματινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση). Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.

δ) Στην Εύβοια από τις απογευματινές ώρες (κόκκινη προειδοποίηση). Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.

ε) Στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τις Κυκλάδες (κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα) από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

στ) Στα Δωδεκάνησα από αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

ζ) Στην Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) από τις βραδινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

καιρός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Β. Αύριο Τετάρτη (14-10-2026)

α) Στην Εύβοια έως αργά το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).

β) Πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τις Κυκλάδες (κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα) έως τις πρώτες ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

γ) Στη Χαλκιδική έως τις πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

δ) Στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) έως το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

ε) Στα Δωδεκάνησα έως το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

στ) Στην Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) έως αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

Σε Red Code 7 περιοχές

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code, από τις μεσημβρινές ώρες σήμερα Τρίτη 13-10-2026 ως και την Τετάρτη 14-10-2026:

  • την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
  • Την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Την Περιφέρεια Αττικής
  • Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Την Περιφέρεια Κρήτης
  • Τις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
  • Την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Meteo: Χάρτες των σημερινών (13/10/2026) ακραίων καιρικών φαινομένων

Το επεισόδιο βροχόπτωσης έχει καταταχθεί από το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), με τα φαινόμενα να λαμβάνουν κατά τόπους ακραία ένταση.

Τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών καταγράφουν ραγδαία επιδείνωση με καταρρακτώδεις ρυθμούς βροχόπτωσης στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου ξεχωρίζουν η Κάντζα με 185,8 mm/hr και το Παλαιό Φάληρο με 106,6 mm/hr. Ιδιαίτερα υψηλές εντάσεις σημειώνονται επίσης στα Άνω Λιόσια (93 mm/hr), στο Κορωπί (80 mm/hr), καθώς και στη Μάνδρα (68,6 mm/hr).

meteo
meteo

Το βαρομετρικό χαμηλό, που ξεκίνησε από το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, επηρεάζει την Πελοπόννησο, ενώ από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα μετατοπίζονται κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, την Κρήτη και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, συνοδευόμενα τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρους ο 20χρονος που έδωσε ναρκωτικά στην 20χρονη που έχασε τη ζωή της – «Δεν έχω ευθύνη ήξερε τι έπαιρνε»
Ο δικηγόρος μετά το πέρας της διαδικασίας είπε ότι ο εντολέας του είναι μόλις 20 ετών και τόνισε πως η εμπλοκή του στην υπόθεση οφείλεται σε συγκυρίες και στην ηλικία του
Ο 20χρονος που έδωσε ναρκωτικά στην 20χρονη
Παχυσαρκία: Δωρεάν τα φάρμακα έως οκτώ δόσεις για 43.500 ήδη δικαιούχους – Η ανακοίνωση της Αγαπηδάκη
Η καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος οφειλόταν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτήθηκαν για τη μεταφορά της χρηματοδότησης από κοινοτικούς σε εθνικούς πόρους
Πηγή φωτό: iStock
Σε «Red Code» η Αττική, Πελοπόννησος, Κρήτη, Σποράδες, Εύβοια και νησιά Νοτίου Αιγαίου για πλημμύρες
Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να συνοδευτούν από ισχυρούς ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών και προβλημάτων στις μετακινήσεις
Κακοκαιρία στην Πελοπόννησο