Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Καιρός: Την Τρίτη το κύριο κύμα της κακοκαιρίας – Χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα

Καιρός: Την Τρίτη το κύριο κύμα της κακοκαιρίας – Χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα

Την Τρίτη (30.1.2024) αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας το κύριο κύμα της κακοκαιρίας και θα φέρει σφοδρές χιονοπτώσεις τουλάχιστον στις μισές περιοχές της χώρας. 

Από το πρωί της Δευτέρας (29.1.2024) η κακοκαιρία έφερε χιονοπτώσεις ενώ σημειώνονται βροχοπτώσεις στα ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Κεντρικό Αιγαίο και στη Κρήτη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo την υπόλοιπη ημέρα αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Ωστόσο ο καιρός θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη.

Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί της Τρίτης θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Στους χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης. 

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι βόρειοι και κατά διαστήματα ανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη.

Στους χάρτες 3 και 4 παρουσιάζεται το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

«Η βασική διαταραχή θα περάσει από την χώρα μας την Τρίτη»

Μάλιστα, η ΕΜΥ επικαιροποίησε τα μεσάνυχτα το Έκτακτο Δελτίο, ενώ όπως ενημερώνει ο διευθυντής της, Θοδωρής Κολυδάς, η υπηρεσία αυτό το διήμερο (Δευτέρα και Τρίτη) θα εκτελέσει πολλές έκτακτες μετρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας.

Ο ίδιος αναφέρει στο tweet του: 

«Στους 3 πρώτους χάρτες παρουσιάζονται οι αναλύσεις των χαρτών 500hPa , 850hPa & Επιφανείας και στον τελευταίο οι μετρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας (ραδιοβολήσεις) που έγιναν στις 20012024/0000UTC .Τα παραπάνω δεδομένα θα βοηθήσουν σημαντικά όλους τους επιχειρησιακά εμπλεκομένους φορείς και η #ΕΜΥ αυτό το διήμερο θα εκτελέσει πολλές έκτακτες μετρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας.
Σας ενημερώνουμε ότι τα χθεσινά προγνωστικά επιβεβαιώνονται από τις σημερινές μετρήσεις, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα εκτιμάται ότι η βασική διαταραχή θα περάσει από την χώρα μας την Τρίτη. Το μεσημέρι που θα γίνει η επικαιροποίηση του εκτάκτου θα έχουμε πληρέστερη εικόνα».

Δείτε το Tweet: 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις