Ελλάδα

Καιρός: Χαλάζι, σφοδρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι – Τι ώρα θα βρέξει στην Αττική

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο, ενώ στις περιοχές που θα επηρεαστούν προστίθενται η Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο- Συνολικά από τα έντονα φαινόμενα επηρεάζονται 8 περιοχές
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού, καθώς η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα θα επηρεάσει περισσότερες περιοχές με δυνατές βροχές και ισχυρούς ανέμους να σημειώνονται μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου σε συνολικά 8 περιοχές. 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (11.6.26) με έντονες βροχές και τα δυνατά μπουρίνια προστίθενται οι περιοχές της Θράκης και το βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται σήμερα Παρασκευή (12-06-2026) στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Μακεδονία σήμερα Παρασκευή από τις μεσημβρινές έως τις βραδινές ώρες, εκτός από την περιοχή της Χαλκιδικής και της ανατολικής Μακεδονίας, όπου τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες ώρες του Σαββάτου,

β. στη Θεσσαλία και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου σήμερα Παρασκευή από τις μεσημβρινές έως τις βραδινές ώρες,

γ. στις Σποράδες και την Εύβοια από το βράδυ της Παρασκευής έως και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου,

δ. στην ανατολική Στερεά σήμερα Παρασκευή από τις απογευματινές έως τις βραδινές ώρες,

ε. στη Θράκη από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου,

στ. στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Λήμνου) από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Η επέλαση της κακοκαιρίας

Τα πρώτα έντονα φαινόμενα να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο καιρός θυμίζει φθινόπωρο. Σφοδρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στην Κοζάνη με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Η αιτία είναι μια σύντομη αλλά οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή στα ανώτερα στρώματα, η οποία συνοδεύεται από ψυχρότερες αέριες μάζες και έχει κινηθεί από την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια προς τη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη διαταραχή κινείται από βορρά προς νοτιοανατολικά, επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και περιοχές του Βόρειου Αιγαίου.

Από το μεσημέρι και έπειτα τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν. Οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς, χαλαζοπτώσεις, ισχυρές ριπές ανέμου (τα γνωστά μπουρίνια), καθώς και αυξημένα επίπεδα βροχής.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να σημειωθούν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα λόγω του μεγάλου όγκου βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως στην κεντρική, βόρεια και ανατολική Ελλάδα.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Βροχές από το μεσημέρι στην Αττική

Στην Αττική από το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού.

Στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε μεγαλύτερη έκταση, με μεγαλύτερη ένταση να εντοπίζεται στα δυτικά και βόρεια. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων δεν αποκλείονται κεραυνοί και δυνατές ριπές ανέμου.

Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, αλλά πιο τοπικά και κατά διαστήματα.

Επιπλέον, αναμένεται δεύτερο κύμα αστάθειας προς τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, με τοπικές μπόρες που θα διαρκέσουν έως και το μεσημέρι, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού.

Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση στην Αττική. Αρχικά θα είναι ασθενείς έως μέτριοι, γύρω στα 4 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ.

Η πορεία της κακοκαιρίας στην Αττική

 

Προβλήματα στην Κοζάνη

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το βράδυ της Πέμπτης περιοχές του Ελλησπόντου, της Υψηλάντη και τον κάμπο Μαυροδενδρίου στην Κοζάνη, προκαλώντας προβλήματα από την έντονη και σύντομη βροχόπτωση.

Στον Άγιο Δημήτριο σημειώθηκαν πλημμύρες με φερτά υλικά σε δρόμους και χαμηλά σημεία, ενώ η γέφυρα της περιοχής αντιμετώπισε ξανά δυσκολίες στη διέλευση. Δύσκολη ήταν η κατάσταση και στη Σαριγκιόλ λόγω μεγάλου όγκου νερού.

 

Οι Αρχές καλούν σε αυξημένη προσοχή οδηγούς και κατοίκους, ιδιαίτερα σε οικισμούς κοντά σε ορεινές πλαγιές, λόγω πιθανών πλημμυρικών φαινομένων και ορμητικών νερών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη Τούρκος στην Ελλάδα, με ερυθρά αγγελία της Interpol: Κατασχέθηκαν 5.300 φαρμακευτικά σκευάσματα που είχε για διακίνηση
Ο 43χρονος αναζητούνταν για να εκτίσει πολυετή ποινή κάθειρξης για απόδραση, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, διακίνηση παράνομων όπλων, σωματική βλάβη, πλαστογραφία, απειλή με χρήση όπλου, απείθεια και διενέργεια παράνομων παιγνίων
ΕΛΑΣ
Καρέ - καρέ η εισβολή διαρρηκτών σε κατάστημα στη Ρόδο: Γύρισαν την κάμερα στον τοίχο και έσπασαν την τζαμαρία
Στην ομάδα συμμετείχαν ένας ενήλικος άνδρας, ο οποίος είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με μάσκα, καθώς και δύο 12χρονοι ανήλικοι που φορούσαν κουκούλες
Ρόδος
Βίντεο ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό νεαρών από μέλη της συμμορίας των βορείων προαστίων – Διάλογοι «φωτιά» μεταξύ μαθητών και των ανήλικων «βαρόνων»
Σοκάρουν οι διάλογοι των δύο συμμοριών ανηλίκων που δρούσαν ως dealers ναρκωτικών στα βόρεια προάστια της Αττικής προμηθεύοντας ακόμα και κοκαΐνη σε παιδιά 13 ετών σε σχολεία και παιδικές χαρές
Ανήλικοι