Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Καιρός – Χριστίνα Ρήγου: Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη το Σάββατο, «θερμή εισβολή» από την Κυριακή

Καιρός – Χριστίνα Ρήγου: Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη το Σάββατο, «θερμή εισβολή» από την Κυριακή
Eurokinissi

Υποχώρηση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης το Σάββατο και σημαντική, για την εποχή, άνοδο της θερμοκρασίας, από την Κυριακή, προβλέπει η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου, μιλώντας στο newsit.gr σήμερα Παρασκευή (29.03.24) για τον καιρό των επόμενων ημερών.

«Οι τελευταίες μέρες του Μαρτίου θα κυλήσουν με ανοιξιάτικο προς καλοκαιρινό καιρό. Οι βροχές θα είναι ανύπαρκτες ουσιαστικά μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Έτσι το Σάββατο περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Η αφρικανική σκόνη θα έχει υποχωρήσει», τονίζει η Χριστίνα Ρήγου.

«Μόνο στην Κρήτη θα είναι σε λίγο πιο αυξημένες ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κατά 6 με 7 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά. Δηλαδή θα φτάσει στην δυτική και βόρεια Ελλάδα τους 24 με 25 βαθμούς και 26 στην υπόλοιπη χώρα, τοπικά σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς και στους 27. Με νοτιάδες, γενικά σε μέτριες εντάσεις. Ασθενείς στο αιγαίο 2 με 3 μποφόρ και μέτριες εντασεις στο Ιόνιο 4, το πολύ 5 μποφόρ», υπογραμμίζει.

«Για την Κυριακή περιμένουμε μία θερμή εισβολή, η οποία θα ανεβάσει τις ήδη αυξημένες θερμοκρασίες περαιτέρω. Θα δούμε δηλαδή το θερμόμετρο το μεσημέρι της Κυριακής να κυμαίνεται κοντά στους 26 με με 29 βαθμούς Κελσίου, με ήπιους νοτιάδες και από την Κυριακή σιγά-σιγά θα αρχίσουν να αυξάνεται και η ποσότητα αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Αυτή η θερμή εισβολή θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη», επισημαίνει.

Αυξάνεται η αφρικανική σκόνη από Δευτέρα

Όπως λέει, την Δευτέρα θα δούμε το θερμόμετρο να φτάνει στους 30 βαθμούς σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, τιμές που θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι παρά τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Αυξάνεται και η αφρικανική σκόνη από Δευτέρα σε όλη τη χώρα.

Σε συνδυασμό με τους ήπιους ανέμους, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την υγρασία, τους νοτιάδες θα δημιουργηθεί ένα καιρικό κοκτέιλ αρκετά βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Την Τρίτη, που είναι η τελευταία μέρα που θα μας απασχολήσουν οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες, 29 βαθμούς δηλαδή περιμένουμε σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας μόνο ενώ στην υπόλοιπη χώρα, στα δυτικά και βόρεια θα πέσει στο 23 με 24», σημειώνει.

«Θα δούμε στη συνέχεια από τα μέσα της εβδομάδας μία πτωτική τάση της θερμοκρασίας που όμως και πάλι θα “κρατήσει” τις μέγιστες τιμές πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες», επισημαίνει.

«Ο Μάρτιος είναι ο ένατος μήνας σερί που έχουμε θετικές αποκλείσεις θερμοκρασιών από τις μέσες τιμές. Δηλαδή από τον Ιούλιο που είχαμε τους ακραίους καύσωνες, μετά Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβρης μέχρι και τον Μάρτιο η θερμοκρασία είναι πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές», καταλήγει η μετεωρολόγος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις