Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Κακοκαιρία Daniel: Νέες εικόνες από τις δραματικές διασώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν να πνιγούν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες

Κακοκαιρία Daniel: Νέες εικόνες από τις δραματικές διασώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν να πνιγούν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες

Η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπά γι’ άλλο ένα 24ωρο τη χώρα. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί και τοπική αυτοδιοίκηση παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συνολικά πάνω από 1.500 κλήσεις έχει λάβει τις τελευταίες 24 ώρες το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν, κυρίως, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ανθρώπων προς ασφαλή σημεία.

Οι πυροσβέστες, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και η πρόσβαση πραγματοποιείται με σωστικές λέμβους αλλά και από πεζοπόρα τμήματα.

Στο Πήλιο, μετέφεραν νεφροπαθείς με σχοινιά, όταν ένας δρόμος κόπηκε στα δύο. Κατέρρευσε κομμάτι του δρόμου και γέφυρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, στο σημείο βρίσκονται διασώστες της ΕΜΑΚ για να μεταφέρουν νεφροπαθείς από τη μία στην άλλη πλευρά του δρόμου, προκειμένου να φτάσουν στο νοσοκομείο του Βόλου.

Για τη μεταφορά τους δεν υπάρχει άλλος δρόμος και για αυτόν τον λόγο οι νεφροπαθείς μπαίνουν σε φορείο και σιγά – σιγά από τα σχοινιά τους φέρνουν στην απέναντι πλευρά:

Μέχρι στιγμής, σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 320 περιπτώσεις.

Δείτε φωτογραφίες από τις διασώσεις:

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και εφαρμόζουν το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δαρδάνος 2» στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.

Υπενθυμίζετε, ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα (06.09.2023) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως αύριο, Πέμπτη (07.09.2023), προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Για σήμερα Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις