Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κακοκαιρία Elias: Σφοδρές καταιγίδες, κεραυνοί και πτώση της θερμοκρασίας – Κρίσιμο 48ωρο για τη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Elias: Σφοδρές καταιγίδες, κεραυνοί και πτώση της θερμοκρασίας – Κρίσιμο 48ωρο για τη Θεσσαλία

«Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία που θα επηρεάσει για τρεις ημέρες την πολύπαθη Θεσσαλία και κάποιες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, όπως  την Φθιώτιδα, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες , και πρόσκαιρα την Βοιωτία και την Αττική».

Αυτό αναφέρει στο newsit.gr η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου για την κακοκαιρία Elias, η οποία κάνει λόγο για ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πολλούς κεραυνούς και πτώση της θερμοκρασίας.

Ειδικότερα, «από σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 25.09.2023) περιμένουμε να ενταθούν τα φαινόμενα στα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια της χώρας. Στο επίκεντρο δυστυχώς είναι η Θεσσαλία με κάποιες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, όπως  η Φθιώτιδα, η κεντρική και βόρεια Εύβοια, οι Σποράδες, πρόσκαιρα η Βοιωτία και η Αττική», προβλέπει η κυρία Ρήγου για την κακοκαιρία Elias.

Σύμφωνα με την ίδια, «τις επόμενες ώρες περιμένουμε να ενταθούν στην Θεσσαλία, κυρίως στα βόρεια και δυτικά του γεωγραφικού διαμερίσματος, βορειότερα και δυτικότερα από την Λάρισα, στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων όπου κατά την διάρκεια της νύχτας θα βρέχει καταρρακτωδώς».

Γεγονός είναι όμως ότι «στην Θεσσαλία, το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο, το νερό δεν έχει υποχωρήσει σε πολλές περιοχές» και σύμφωνα με την Χριστίνα Ρήγου «περιμένουμε και μεγάλο όγκο νερού, ουσιαστικά είναι το 1/3 ή το 1/4 της ποσότητας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ‘’Ντάνιελ’’, δηλαδή στην Θεσσαλία περιμένουμε προσεγγιστικά 300-350 χιλιοστά βροχής που στην παρούσα κατάσταση του εδάφους υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσει προβλήματα».

Δείτε εδώ την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Δύσκολο το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης

Η γνωστή μετεωρολόγος αναλυτικά περιγράφει το κρίσιμο διήμερο Τρίτης-Τετάρτης. «Την Τρίτη αναμένουμε ισχυρές καταιγίδες σε όλο το Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο και ενώ θα επηρεαστούν από το πρωί της Τρίτης η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα φαίνεται ότι κατά την διάρκεια της Τρίτης και την Τετάρτη θα έχουμε μία μετατόπιση ανατολικότερα, δηλαδή θα επηρεάσει τους νομούς Μαγνησίας και στα τμήματα νοτιότερα της Λάρισας. Θα έχουμε δηλαδή ένα κρίσιμο 48ωρο για την Μαγνησία, Βόλο, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια και στις Σποράδες θα είναι μία κυκλική περιοχή που θα δεχτεί μεγάλα ύψη βροχής και μάλιστα το βράδυ της Τρίτης και την Τετάρτη περιμένουμε έντονα φαινόμενα και στην Βοιωτία και την Αττική».

Ουσιαστικά «το επικίνδυνο τόξο είναι Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, βόρεια Εύβοια και εκεί περιμένουμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης. Θα συνεχιστούν τα φαινόμενα και την Τετάρτη, ωστόσο δεν θα έχουμε την εξωφρενική διάρκεια της κακοκαιρίας ‘’Ντάνιελ’’ απλά κατά περιόδους θα δίνει έντονες βροχοπτώσεις που αθροιστικά θα δώσουν μεγάλα ύψη βροχόπτωσης.

Στο στόχαστρο και η Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, «αρχίζει να επηρεάζεται κυρίως από το βράδυ της Τρίτης μαζί με την Βοιωτία. Στον Σαρωνικό θα δούμε καταιγίδες κατά την διάρκεια της νύχτας και προς το ξημέρωμα της Τετάρτης. Στο συγκεκριμένο διάστημα στην πρωτεύουσα αναμένουμε μεγάλα ύψη βροχής ,και αυτή η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τον Σαρωνικό και από τα νότια φαίνεται να διασχίζει όλο το νομό. Καθ’όλη την διάρκεια της Τετάρτης θα βρέχει στην Αθήνα».

Οι κρίσιμες ώρες είναι από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη» εξηγεί η Χριστίνα Ρήγου ενώ «από την Πέμπτη και έπειτα, θα έχουμε εξασθένηση των φαινομένων , θα έχουμε να κάνουμε με τα υπολείμματα της κακοκαιρίας».

Πτώση της θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι

Η θερμοκρασία θα πέσει αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Και στην βόρεια Ελλάδα που περιμένουμε λιγότερα φαινόμενα θα έχουμε 32-33 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές στους 26-28 °C στις πεδινές περιοχές , ενώ στα ορεινά θα είναι πιο φθινοπωρινό το σκηνικού του καιρού, δηλαδή θα φτάσει τους 18 με 20 °C.

Ενίσχυση των ανέμων στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν την Τρίτη 7-8 μποφόρ, ενώ κατά τη διάρκεια των φαινομένων ενισχύονται οι ριπές των ανέμων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις