Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Κακοκαιρία Elias: Βούλιαξε η βόρεια Εύβοια με το νερό να ξεπερνά το 1 μέτρο – Απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα

Κακοκαιρία Elias: Βούλιαξε η βόρεια Εύβοια με το νερό να ξεπερνά το 1 μέτρο – Απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα

Ζημιές από την κακοκαιρία Elias στη βόρεια Εύβοια όπου η στάθμη του νερού ξεπέρασε το 1 μέτρο. Ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι και στη Φθιώτιδα.

Δεν έχει προλάβει να μετρήσει τις πληγές της η Εύβοια, καθώς οι ζημιές από την κακοκαιρία Elias συνεχίζονται, διευρύνονται και καλύπτουν πλέον ολόκληρες περιοχές.

Η Εύβοια δοκιμάζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια, λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι.

Τα μηχανήματα εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα, όμως, στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό.

Φωτογραφία του ΑΠΕ – ΜΠΕ από την επιχείρηση απομάκρυνσης μπάζων στη βόρεια Εύβοια:

Επίσης, πολλές περιοχές είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων. Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Στη βόρεια Εύβοια ο Κικίλιας – Εφιαλτικές ώρες στο Πευκί

Στη βόρεια Εύβοια, στο Πευκί, την Ιστιαία και τις Ροβιές έχει μεταβεί ακτοπλοϊκά από τη Γλύφα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας για να συντονίσει από κοντά την παρέμβαση των δυνάμεων.

Σε περιοχές τις βόρειας Εύβοιας- και συγκεκριμένα στο Πευκί- επιχειρούν οι πυροσβέστες της 1ης ΕΜΟΔΕ. Στο πλευρό τους ήταν και ο κ. Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στο Πευκί ο υπουργός συναντήθηκε με φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια αναχώρησε για τις Ροβιές όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα. Ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε αυτοψία στους χειμάρρους της περιοχής, συνομίλησε με κατοίκους και συναντήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι καθ΄ οδόν για το Μαντούδι.

Στο νησί έφτασαν ειδικές ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ).

Φωτογραφία του ΑΠΕ – ΜΠΕ από τις Ροβιές:

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι. Ο όγκος νερού από τα ορεινά είναι μεγάλος και η βροχή συνεχίζει να πέφτει χωρίς σταματημό», επισημαίνει στο lamianow.gr κάτοικος της περιοχής.

Φωτογραφία του ΑΠΕ – ΜΠΕ από τον απεγκλωβισμό ηλικιωμένου κατοίκου της βόρειας Εύβοιας: 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη Ευβοίας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (27.9.2023) έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική, με το νερό να ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή, ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

«Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά. Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μάλιστα, για να φτάσει στη βόρεια Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό, αφού είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.

Δύσκολες στιγμές στη Φθιώτιδα

Κατά τις 4:30 το απόγευμα της Τετάρτης (27.09.2023) ο Σπερχειός στη Φθιώτιδα άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Ήδη η αστυνομία έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις.

Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις