Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έρχεται νωρίτερα με χιόνια και στην Αθήνα – Κλειστά σχολεία και προειδοποίηση για τις μετακινήσεις

Κακοκαιρία «Ελπίδα»
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ο καιρός αγρίεψε απότομα, καθώς η κακοκαιρία που ονομάστηκε «Ελπίς» έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τα… χειρότερα είναι μπροστά μας.

Κι αυτό διότι ακόμη εντονότερη επιδείνωση του καιρού αναμένεται ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής, 23.01.2022 και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Τα προβλήματα είναι ουκ ολίγα και αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερα από την Δευτέρα, 24.01.2022 εξ ου και η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική για τουλάχιστον δύο μέρες, καθώς η Αττική αναμένεται να πληγεί βίαια από την κακοκαιρία, με το 112 να έχει ήδη προειδοποιήσει.

Επιπρόσθετα, μια σειρά από περιοχές σε όλη την Ελλάδα αποφάσισαν… να μην χτυπήσει το κουδούνι (σ.σ. δείτε εδώ τις περιοχές της περιφέρειας όπου τα σχολεία δεν θα ανοίξουν).

Γιατί «χαλάει» τόσο έντονα ο καιρός

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά.

Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Στο παρακάτω γράφημα, η ψυχρή λίμνη στην μέση τροπόσφαιρα (περίπου 5000 μέτρα απο την επιφάνεια της γης) και η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 24/01.

Δείτε το

Κακοκαιρία «Ελπίδα»

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Ελπίδα»

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Click4more: Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί – «Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις»

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 της Δευτέρας 24/01.

Δείτε το

Κακοκαιρία «Ελπίδα»

Προσοχή στους δρόμους

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, μιας και θα μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τετάρτης 26/01.

Δείτε το

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για την Δευτέρα, 24.01.2022 σε ολόκληρη τη χώρα

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, και βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία) στην ανατολική Στερεά, και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν. Εξασθένηση των φαινομένων από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα νότια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -13 (μείον 13) έως -01 (μείον) βαθμό Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις
Άνεμοι: Βόρειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο από -06 (μείον 6) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά σε Σποράδες, Εύβοια και βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Τρίτης και από τα βόρεια. Στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Click4more: Παναγία της Τήνου: Η Μεγαλόχαρη στα λευκά – Εικόνες κατάνυξης που γίνονται viral στην κακοκαιρία

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν, και θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο διάστημα της Τρίτης.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και τοπικά στα δυτικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες τις πρωινές ώρες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ θα ενταθούν.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: meteo.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις