Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πότε περιμένουμε χιόνια ακόμα στο Σύνταγμα – Στα λευκά ολόκληρη η χώρα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πότε περιμένουμε χιόνια ακόμα στο Σύνταγμα – Στα λευκά ολόκληρη η χώρα

Σφυροκοπά τη χώρα η κακοκαιρία «Ελπίς» με τις πυκνές χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Ο καιρός δεν αστειεύεται με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός προκειμένου το οδικό δίκτυο να μείνει ανοιχτό και να μην υπάρξουν προβλήματα.

Στο μάτι της κακοκαιρίας θα βρεθεί και η Αττική και μάλιστα περιμένουμε χιόνια ακόμα και στο Σύνταγμα. Τα προεόρτια του καιρού είναι ήδη εμφανή και τα χειρότερα αναμένονται από τη Δευτέρα.  Η θερμοκρασία ήδη έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου και ακόμα είμαστε στην αρχή!

Ο μετεωρολόγος, κ. Κώστας Λαγουβάρδος μίλησε στο newsit.gr για την κακοκαιρία “Ελπίς”, η οποία θα φέρει χιόνια και στην Αττική, ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή για τις μετακινήσεις των πολιτών.

«Θα έχουμε και την Κυριακή πολύ ισχυρό παγετό στα βόρεια, όπως είχαμε και το Σάββατο. Φαινόμενα θα έχουμε σε περιοχές της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς και της Αττικής καθώς και στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Την Κυριακή στην Αττική θα υπάρξουν κάποιες χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού, όχι όμως ιδιαίτερα έντονες, όπως αυτές που περιμένουμε την Δευτέρα. Την Δευτέρα θα έχουμε τα πιο έντονα φαινόμενα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα έχουμε αρκετή χιονόπτωση και χιονοστρωση, σε όλη Αττική, την Δευτέρα” σημειώνει ο μετεωρολόγος συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε, ξανά, το Σύνταγμα χιονισμένο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Εκτός από την Αττική ο Κώστας Λαγουβάρδος τονίζει ότι την Δευτέρα το χιόνι θα είναι πυκνό σε πολλές περιοχές.

«Στις βόρειες περιοχές της Αττικής προφανώς η χιονόστρωση θα είναι πιο μεγάλη. Θέλει πολύ προσοχή γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις. Η Εύβοια επίσης θα δεχθεί πολύ χιόνι, οι Κυκλάδες αλλά και η Κρήτη ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Σταδιακά από την Τρίτη θα αρχίσουν να υποχωρούν τα φαινόμενα. Θα έχουμε, πάντως, πολύ κρύο όμως και την Τρίτη και την Τετάρτη».

Στα λευκά τα νησιά του Αιγαίου την Κυριακή

Για την επέλαση του χιονιά μίλησε και ο μετεωρολόγος του Mega Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνοντας ότι τα πολύ δύσκολα θα είναι τη Δευτέρα…

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σε λευκό κλοιό λοιπόν θα βρεθούν τα νησιά του Αιγαίου, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά όπως και πιθανότατα στη δυτική και νότια Πελοπόννησο λέει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Μάλιστα η χιονόπτωση έχει ξεκινήσει από το Σάββατο στις Κυκλάδες, καθώς το έχει στρώσει σε Άνδρο και Τήνο.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες

 

Η Δευτέρα θα είναι η πιο δύσκολη μέρα της κακοκαιρίας «Ελπίς», καθώς θα υπάρχει σοβαρή υποτροπή του καιρού. Σύμφωνα με το Γιάννη Καλλιάνο θα χιονίσει στην Αττική και στο κέντρο της Αθήνας. Χιόνια θα πέσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν ισχυρό παγετό στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Χιονοκαταιγίδες τη Δευτέρα και χιόνια στο Σύνταγμα

Για το σκηνικό στο οποίο θα έρθουμε αντιμέτωποι τη Δευτέρα στην Αττική αλλά και στο κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο facebook ο Γιάννης Καλλιάνος.

Έκανε λόγο για πιθανές χιονοκαταιγίδες τη Δευτέρα στην Αττική και σχεδόν σίγουρη χιονόστρωση στο Σύνταγμα.

Στην ανάρτησή αναφέρεται στις πιθανότητες χιονόπτωσης:
– Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%
– Στη νότια Αττική : 90%
Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm :
– Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα : 99%
– Στο κέντρο της Αθήνας : 85%
– Στα νότια προάστια : 55-60%
– Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ) : 35-40%

Επισημαίνει εξάλλου ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες! Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί).

Το έστρωσε από το πρωί του Σαββάτου

Το Σάββατο πάντως πολλές ήταν οι περιοχές που ντύθηκαν στα λευκά με την κακοκαιρία «Ελπίς» να δείχνει τα… δόντια της. Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν από τη βόρεια Ελλάδα και άρχισαν να επεκτείνονται.

Στο Πήλιο το χιόνι έπεφτε πυκνό για ώρα και το έστρωσε για τα καλά.

Πολύ χιόνι έπεσε και στη Λέσβο και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο. 

Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις