Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Χριστίνα Ρήγου: Τρίτο κύμα χιονοπτώσεων θα πλήξει την Αττική λέει στο newsit.gr

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Χριστίνα Ρήγου: Τρίτο κύμα χιονοπτώσεων θα πλήξει την Αττική λέει στο newsit.gr

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» συνεχίζει να σφυροκοπά αρκετές περιοχές της χώρας μας, μεταξύ αυτών και την Αττική. Η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου, μιλάει αναλυτικά στο newsit.gr, για το τρίτο στάδιο της κακοκαιρίας που “χτυπά” το λεκανοπέδιο.
«Έχουμε ένα τρίτο κύμα χιονοπτώσεων που θα πλήξει την Αττική. Φαίνεται ότι οι περιοχές που θα δεχτούν κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (7.2.2023) είναι κυρίως η βόρεια και βορειοανατολική Αττική. Πιο συγκεκριμένα, από βόρεια προάστια που θα είναι λιγότερα τα φαινόμενα.

Στον Διόνυσο, στην Πεντέλη και βορειότερα, στην Μαλακάσα, στην Σταμάτα, στη Λυκόβρυση, περιοχές δηλαδή, που στο δεύτερο στάδιο της κακοκαιρίας, σήμερα, είχαμε τις πιο πυκνές χιονοπτώσεις, φαίνεται ότι εκ νέου τις επόμενες ώρες, σε αυτές τις περιοχές θα ξεκινήσει πάλι η χιονόπτωση», τονίζει η μετεωρολόγος.

Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, όπως επισημαίνει, «οπότε ο υετός θα είναι χιόνι στις συγκεκριμένες περιοχές. Το αισιόδοξο κομμάτι είναι ότι θα είναι υπό την μορφή μπόρας, δηλαδή, εξάρσεων και υφέσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει ότι είναι μικρή η πιθανότητα για χιονόπτωση – χιονόπτωση στα κεντρικά και νότια του νομού, δηλαδή από το κέντρο και νοτιότερα μέχρι και την θάλασσα.

Ύφεση από το μεσημέρι της Τρίτης

Σύμφωνα με την κα Ρήγου, αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της κακοκαιρίας. Τώρα, μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης (7.2.2023) θα υπάρξουν κάποια φαινόμενα, αλλά θα είναι πολύ πιο εξασθενημένα.

«Από τις πρωινές ώρες θα μπούμε σε μια τροχιά υφέσεως των φαινομένων, για τον νομό. Βέβαια και την Τρίτη (7.2.2023) και την Τετάρτη (8.2.2023) κατά διαστήματα θα υπάρχουν κάποιες χιονοπτώσεις στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική, αλλά πιο παροδικές και ασθενείς.

Θα πρέπει να δείξουμε, όμως, την απαραίτητη προσοχή γιατί μπορεί οι χιονοπτώσεις να εξασθενήσουν, αλλά θα έχουμε τα προβλήματα με τον παγετό που θα είναι ισχυρός στην περιοχή της Αττικής. Θα παραμείνει το τσουχτερό το κρύο. Από Τετάρτη και μετά η θερμοκρασία ελαφρώς θα ανέβει, που σημαίνει ότι τα χιόνια θα λιώνουν και επειδή θα πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ, το νερό αυτό θα γίνεται πάγος», καταλήγει η μετεωρολόγος εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα οι δήμοι της Αττικής

Μπορεί η κατάσταση στην Αττική να μην παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο τα συνεργεία των δήμων θα μείνουν σε ετοιμότητα και απόψε τη νύχτα, κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά του νομού και του λεκανοπεδίου, για το ενδεχόμενο επιδείνωσης του καιρού και νέας χιονόπτωσης.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν αποκλεισμοί και να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκχιονιστικά και αλατιέρες εργάστηκαν ασταμάτητα και όπου παρουσιάζεται πρόβλημα θα συνεχίσουν να επιχειρούν. Ακόμη και κεντρικοί δρόμοι που έκλεισαν προσωρινά σε κάποια σημεία, όπως στον Διόνυσο ή στη Φυλή, η επέμβαση ήταν άμεση και άνοιξαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια, σε πολλές περιοχές παραμένουν κλειστοί δευτερεύοντες δρόμοι, όμως και εκεί οι δήμοι συνέχισαν να επιχειρούν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες.

Ταυτόχρονα σε περιοχές όπου τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα, ενεργοποιήθηκε και η «Βοήθεια στο σπίτι», με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων να πηγαίνουν σε σπίτια για να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειάζονταν άνθρωποι αποκλεισμένοι ή ηλικιωμένοι και έγινε ακόμη και διανομή των συσσιτίων σε ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι δήμοι κλήθηκαν να διευκολύνουν και τη μετακίνηση ασθενών ή ατόμων που έπρεπε να μεταβούν οπωσδήποτε για τη θεραπεία τους (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.α.).

Τώρα, στους περισσότερους δήμους τα μηχανήματα παραμένουν στους δρόμους και σε ετοιμότητα ενόψει της νύχτας. «Είμαστε επί ποδός, αν και αυτή τη στιγμή οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και όλα τα χωριά μας καθαρά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και προσθέτει: «Υπήρξαν κάποια προβλήματα σε σημεία όπως το Γραμματικό, το Καλέντζι και ο Βαρνάβας, αλλά ξεπεράστηκαν.

Έπεσαν και δύο κολώνες της ΔEH, με αποτέλεσμα να μείνουν κάποια σπίτια στο Γραμματικό χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, αλλά αποκαταστάθηκε το πρόβλημα. Τα συνεργεία μας θα είναι σε επιφυλακή για όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί αν ο καιρός επιδεινωθεί, ώστε να επιχειρήσουν και πάλι».

Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις