Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Κάστρο Ιωαννίνων: Η καστροπολιτεία που κατοικείται ακόμη – Τι σημαίνει Ιτς Καλέ

Κάστρο Ιωαννίνων: Η καστροπολιτεία που κατοικείται ακόμη – Τι σημαίνει Ιτς Καλέ

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί ένα απ’ τα πιο σημαντικά αξιοθέατα όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι το πιο αρχαίο κάστρο της βυζαντινής περιόδου που θα βρεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως κι ένα απ’ τα λίγα που παραμένει κατοικήσιμο ακόμα και στο σήμερα, δίνοντας μια απόλυτα μυθική αύρα στο τοπίο του.

Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε το διαφορετικό και μοναδικό σκηνικό της καστροπολιτείας των Ιωαννίνων.

Κινούμενος στα Γιάννενα έχοντας νοτιοανατολική κατεύθυνση, θα δεις να εκτείνεται μπροστά σου το επιβλητικό τους κάστρο το αναμφισβήτητο σήμα κατατεθέν της περιοχής, που αποτελούσε το πιο μεγάλο κέντρο διοίκησης της χώρας.

Διέσχισε την τεράστια είσοδο του, που πάνω της θα βρεις σκαλισμένο το διακριτικό σήμα της οικογενείας του Αλή Πασά.

Η εικόνα που θα αντικρίσεις να σε ταξιδέψει σε άλλες εποχές, Άλλοτε επώδυνες, άλλοτε πλημμυρισμένες με έρωτα. Σίγουρα με μπόλικη ιστορία.

Χτισμένο στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ., η έμπνευση του οφείλεται στον τότε αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον Α’, που ήθελε με την κατασκευή του να ενισχύσει την οχύρωση του βυζαντινού κράτους.

Το οίκημα αποπνέει και την αύρα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με το συνολικό μέγεθος του να αγγίζει τα 200 στρέμματα και το πλάτος του τα δέκα.

Ένα περιβάλλον που καταφέρνει να σου μεταδίδει το αίσθημα μιας άλλης εποχής, ενός τελείως διαφορετικού κόσμου – τόσο μακρινού στο σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις