Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Καύσωνας: Σε τρεις φάσεις θα χτυπήσει τη χώρα – Παραμένει πάρα πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών

Καύσωνας: Σε τρεις φάσεις θα χτυπήσει τη χώρα – Παραμένει πάρα πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών

Σε φάση καύσωνα μπαίνει όλη η χώρα από την Πέμπτη (20.07.2023) με τις συνθήκες να ευνοούν την εκδήλωση φωτιάς, καθώς η θερμοκρασία θα απογειωθεί και πάλι. 

Σύμφωνα με το meteo και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να διατηρηθούν στην χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες, ενώ νέο κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται από την Πέμπτη 20/07. 

Στην πρώτη φάση, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, περιμένουμε την διατήρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κυρίως σε τμήματα της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στα ανατολικά θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι, διατηρώντας την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές. 

Στην δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής 20 – 23 Ιουλίου οπότε και υπάρχει καλή εικόνα για πρόγνωση αναμένουμε σταδιακή αλλά σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε πολύ πάνω από τα φυσιολογικά την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου όπου ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυροεπαγωγικών (αυτοκαθοδηγούμενων – πυρκαγιές που δημιουργούν το δικό τους καιρό) δασικών πυρκαγιών.

Στην τρίτη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής 24 – 28 Ιουλίου περιμένουμε μια αρχικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στα ανατολικά, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Τέλος, στη συνέχεια αναμένεται εκ νέου πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Στους 41,5 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Καλαμάτα  

Στο μεταξύ άκρως υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν και σήμερα Τρίτη (18.07.2023) κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας μας, με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στην Καλαμάτα με 41,5 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες το μεσημέρι της Τρίτης σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.   

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις