Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Καύσωνας: Τα μελτέμια φέρνουν ανάσες δροσιάς αλλά και αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές

Καύσωνας: Τα μελτέμια φέρνουν ανάσες δροσιάς αλλά και αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές

Σε ένα απέραντο καμίνι έχει μετατρέψει την χώρα ο καύσωνας και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε αύριο Κυριακή αν και τα μελτέμια θα ρίξουν λίγο τις θερμοκρασίες.

Και πάλι όμως, παρά τα μελτέμια, ο καύσωνας σε πολλές περιοχές της χώρας θα επιφέρει θερμοκρασίες 40 και 41 βαθμών Κελσίου ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νέο θερμικό κύμα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου στο Mega την Κυριακή οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, ωστόσο σε αρκετές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Ηλιοφάνεια αναμένεται στα Επτάνησα και τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ τοπικές νεφώσεις αναμένονται στα ορεινά της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, που ενδεχομένως να δώσουν μπόρες.

Στο Αιγαίο και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια.
Στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39-40 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια ηπειρωτικά 36-37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις δυτικές περιοχές της χώρας και τα Επτάνησα η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-42 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι ο καιρός θα είναι πιο δροσερός στα ανατολικά τμήματα της χώρας λόγω του μελτεμιού που θα πνέει στην περιοχή.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 28 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν έως 6-7 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 3-4 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 13 περιοχές την Κυριακή

Η καυτή ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τους αυξημένους ανέμους την Κυριακή δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα για πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) -Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) -Περιφέρεια Κρήτης

Ερήμωσε η Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα

Έρημη ήταν η Αθήνα και τα άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας το Σάββατο καθώς χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τις παραλίες ή πήγαν στα εξοχικά τους για να γλυτώσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες,

Οι παραλίες της Αττικής άλλα και η Χαλκιδική δέχθηκαν χιλιάδες επισκέπτες από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και αργά το βράδυ με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι έρημοι και να θυμίζουν 15Αυγουστο.

Θερμικές κάμερες κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αθήνα

Σοκάρουν οι τιμές που κατέγραψαν το Σάββατο  σε πραγματικό χρόνο οι θερμικές κάμερες στην πρωτεύουσα.Το οδόστρωμα στην πλατεία Ομονοίας πιάνει τους 87 βαθμούς. Στους 30 βαθμούς το νερό στο σιντριβάνι της πλατείας. Στο Μεταξουργείο 75 βαθμοί Κελσίου και 70 βαθμοί στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το μουσείο της Ακρόπολης φλέγεται, ωστόσο ο Παρθενώνας παραμένει ψυχρός. Όαση στην πόλη όπου υπάρχουν δέντρα. Άλλη μια όαση μία πισίνα σε ταράτσα ξενοδοχείου που έχει δημιουργήσει ένα σημείο δροσιάς.

Τα drone σκαναρουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Όπου υπάρχει άσφαλτος και τσιμέντο η θερμοκρασία επιφάνειας χτυπά κόκκινο. Οι ταράτσας των πολυκατοικιών βράζουν.

Τα λεωφορεία και οι αεραγωγοί του μετρό εκπέμπουν αποπνικτική θερμότητα. Τα αυτοκίνητα γίνονται φούρνοι και η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ανεβαίνει. Ο «Κλέων» μετέτρεψε τη χώρα σε καμίνι που βράζει.

Εθελοντές πυροσβέστες παρατηρούν τα θερμικά φορτία, το σύστημα γεωεντοπισμού οχημάτων και ανθρώπινου δυναμικού και την πληρότητα των δεξαμενών.

Ο ήλιος πέφτει και οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές. Η πυκνή δόμηση της πόλης παγιδεύει τα υψηλά θερμικά φορτία κι έτσι οι περισσότερες γειτονιές βράζουν μέρα και νύχτα.

Εικόνες από θερμική κάμερα καταγράφουν απίστευτες θερμοκρασίες σε κτίρια, οχήματα και δρόμους. Η θερμική κάμερα κατέγραψε 42,5 βαθμούς Κελσίου στο Ανοιχτό Θέατρο Λυκαβηττού, ενώ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας η θερμοκρασία παραμένει υψηλή. Χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται σε πάρκα, με τα δέντρα να προσφέρουν ανάσες δροσιάς.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις