Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Κηφισιά: Η πόλη με τα παραμυθένια κτίρια

Κηφισιά: Η πόλη με τα παραμυθένια κτίρια

Κηφισιά. Η ιστορία της διάσημης αριστοκρατικής συνοικίας ξεκινά μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Αττική. Τότε, τα κτήματα που επανέρχονται στους Έλληνες, άλλοι τα αγοράζουν «για ένα κομμάτι ψωμί» και άλλοι τα κάνουν δικά τους χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.

Παρ’ όλα αυτά, η Κηφισιά ήταν από πάντα διάσημη, αφού υπήρξε μια από τις 12 αρχαίες πόλεις της Αττικής και ήταν από τότε διάσημη για τα πλατάνια της και τα τρεχούμενα νερά της.

Εδώ μάλιστα έμενε ο Ηρώδης ο Αττικός. Το ρέμα της Πύρνας, το εξαιρετικό κλίμα και η πλούσια βλάστηση είναι το τρίπτυχο που έκαναν πάντα αγαπητή την Κηφισιά στους εύπορους Αθηναίους.

Μάλιστα, η συνήθεια οι πλούσιοι γαιοκτήμονες να διατηρούν εδώ τα εξοχικά τους και μεγάλες εκτάσεις είχε διατηρηθεί και επί Ενετοκρατίας και επί Τουρκοκρατίας.

Με το τέλος της Τουρκοκρατίας λοιπόν, στην καταπράσινη τότε Κηφισιά έρχονται να διαμείνουν γνωστά και μεγάλα ονόματα της εποχής αλλά και αγωνιστές του 1821 που αποζημιώνονται για τον αγώνα τους υπέρ πατρίδος, από τον βασιλιά Όθωνα, με κτήματα εδώ.

Μερικοί από τους προαναφερθέντες είναι Σούτσοι, η Δούκισσα της Πλακεντίας, οι Μαυρομιχάληδες και οι Μπότσαρη. Αγάπη και προτίμηση στην περιοχή δείχνει και ο ίδιος πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, ο Όθωνας ο οποίος θέλει να περνάει τα καλοκαίρια του στην Κηφισιά.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις