Πέμπτη, 23 Μαΐ
22oC Αθήνα

Κομισιόν: Έκτακτη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ για την προσφυγική κρίση

Κομισιόν: Έκτακτη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ για την προσφυγική κρίση

Με κονδύλι 700 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαχειρίζονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και μη Κυβερνητικές οργανώσεις επιχειρεί η Κομισιόν να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί το προσφυγικό. Φέτος θα διατεθούν 300 εκατ. και την επόμενη διετία άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Την βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, όπως η Ελλάδα, για την διετία 2016-2018 ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (02.03.2016) ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Παρουσιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν, ο Κύπριος επίτροπος είπε πως “μεγάλο μέρος αυτής της βοήθειας προορίζεται για την Ελλάδα” καθώς εκεί υπάρχει σήμερα η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. “Στην Ειδομένη πρέπει να υπάρχουν αυτή τη στιγμή από 12-15 χιλιάδες άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Θέλουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα”, τόνισε.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Η έκτακτη βοήθεια που θα δοθεί στους πρόσφυγες στην Ελλάδα θα είναι συμπληρωματική στα ήδη υπάρχοντα κονδύλια που προορίζονται για τα hotspots, τις διαδικασίες επανεγκατάστσης, επιστροφής, κοινωνικής ένταξης κλπ.

Η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, στο οποίο οι κυβερνήσεις κάλεσαν την Επιτροπή να χαράξει το νομικό πλαίσιο για την παροχή βοηθείας έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό της ΕΕ

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να εντοπιστούν οι ανάγκες των προσφύγων και να ξεκινήσει άμεσα η παροχή βοήθειας. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τρόποι παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο ένας είναι σε είδος (τρόφιμα, φάρμακα κλπ) και ο άλλος είναι με κουπόνια. «Στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την αποτελεσματική μας παρέμβαση με διάφορους τρόπους κατά περίπτωση», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας μπορεί να ανταποκριθεί στη διαδικασία παροχής κουπονιών στους πρόσφυγες.

«Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωπαϊκοί Κοινοβούλια και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προβλεφτεί για χρήση όντος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση δεν θα αφαιρεθεί από υφιστάμενα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για χώρες εκτός της ΕΕ.

«Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευση της να εξακολουθήσει να ηγείται της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για τη συριακή κρίση, καθώς και άλλων διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε