Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: 7 Απριλίου τα πρώτα self tests στα φαρμακεία – Μαθητές και εκπαιδευτικοί οι πρώτοι που θα τα πάρουν

κορονοϊός Κύπρος μάσκα self test

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα, 02.04.2021, ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε για την πορεία που διαγράφει ο κορονοϊός στην χώρα μας.

Τα νέα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί (σ.σ. πρώτον απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με το SMS 6 από αύριο και μόνο για τα σαββατοκύριακα και δεύτερον άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα) κι έτσι στην σημερινή ενημέρωση το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε γύρω από τα self tests που θα αποτελέσουν και το βασικό εργαλείο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και αργότερα (σ.σ. μετά το Πάσχα όπως είπε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης) της εστίασης.

Click4more: Self-tests: Πότε φτάνουν στα φαρμακεία – Πώς θα γίνεται η χρήση τους

Μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στην ενημέρωση συμμετείχε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κι ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 3.080 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 1.383 και την Θεσσαλονίκη 350 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

27.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Τα μισά στην Αττική – Ανησυχητική εικόνα στην Θεσσαλονίκη

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 27.000, με τα μισά από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

Ακολούθως, μίλησε για αύξηση 28% στα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, ενώ η συμπρωτεύουσα έχει περίπου 2.000 ενεργά κρούσματα

Επιπλέον, σημείωσε πως… έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να φανεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ στην συνέχεια τόνισε την σημασία του εμβολιασμού στην «μάχη» κατά της πανδημίας.

Για την χαλάρωση του lockdown, είπε πως αποφασίστηκε για να «μετατοπιστεί» η δραστηριότητα των πολιτών έξω από τα σπίτια, υπογραμμίζοντας όμως πως πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στόχος πρέπει να είναι μια απλή βόλτα, χωρίς συνωστισμό και χωρίς πολύ κόσμο.

Αναφορά έκανε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφιστώντας την προσοχή τόσο στους επαγγελματίες, όσο και στους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά για σωστή χρήση της μάσκας.

Στην συνέχεια η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην σημασία των self tests που έρχεται και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία όλων μας με την επερχόμενη χαλάρωση των μέτρων. Μάλιστα, είπε με νόημα το εξής: «Τώρα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ για να προστατεύσουμε τους γύρω μας και για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, κι αφού βέβαια πρώτα έχουμε μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να συμμετέχουμε και σε ομαδικές δραστηριότητες».

Ο Κοντοζαμάνης αναλύει τον φάκελο self test

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ακόμη ένα όπλο στην μάχη της πανδημίας», είπε αρχικά ο υφυπουργός.

Και συνέχισε: «Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς».

Δείτε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για τα self tests

Επιπλέον είπε πως ξεκινάμε από μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ενώ αμέσως μετά η διάθεση θα αφορά στους 18-64 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Επιπρόσθετα, σημείωσε αναλυτικά ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, ενώ υπογράμμισε πως οι μαθητές που δεν θα έχουν την υπεύθυνη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα self tests

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.  Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Click4more: Κορονοϊός: Μάχη ζωής για τους διασωληνωμένους στους διαδρόμους – To Live News στο Κρατικό Νίκαιας

Και συνέχισε ο υφυπουργός: Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Σε σκληρό lockdown – Ποιες περιοχές παραμένουν, ποιες περιοχές προστίθενται

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος απαρίθμησε τις γνωστές περιοχές που παραμένουν σε καθεστώς σκληρού lockdown, το γνωστό -πια- «βαθύ κόκκινο», στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβάνονται Αττική και Θεσσαλονίκη.

Επίσης προστίθενται στην… λίστα του σκληρού lockdown από το Σάββατο, 03.04.2021: Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, ο δήμος Σερρών, ο δήμος Κόνιτσας, ο δήμος Σκύρου, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ο δήμος Αστυπάλαιας, οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες από: YouTube.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις