Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: «120.000 εμβολιασμοί ως τις 20 Γενάρη» (video)

κορονοϊός

Ζωντανή εικόνα από την ενημέρωση για τον… εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός και τα δεδομένα για το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Ο κορονοϊός μένει… κι επιμένει κι όσο βαδίζουμε προς τον «βαρύ» χειμώνα, τόσο η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών αυξάνεται, την ώρα μάλιστα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 427 νέα κρούσματα σήμερα, με τους νεκρούς να είναι πια στην χώρα μας περισσότεροι από 5.000.

Κι αυτό διότι ο κορονοϊός θα γίνει ακόμη πιο επικίνδυνος όσο η θερμοκρασία πέφτει και οι χώροι δεν αερίζονται, με αποτέλεσμα η πανευρωπαϊκή καθυστέρηση στο πλάνο των εμβολιασμών να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Click4more: Κορονοϊός: 199 κρούσματα στην Αττική και 64 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης των 427 κρουσμάτων

Στο κλίμα αυτό, ζωντανά ενημερώνουν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία ευχήθηκε η νέα χρονιά να μας φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο της πανδημίας, σημειώνοντας πως τις επόμενες μέρες αναμένουμε περισσότερες δόσεις των εμβολίων στην χώρα μας.

Η καθηγήτρια σημείωσε πως η ταχύτητα ανάπτυξης του εμβολίου θα πρέπει να αποδοθεί σε παράγοντες όπως η εξέλιξη της επιστήμης, οι εμπειρία από άλλα νοσήματα, η συνεργασία των ερευνητικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. Πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν συμβάλει στις έρευνες που οδήγησαν σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλιο.

Δείτε όσα είπε η κυρία Θεοδωρίδου

«Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί» είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών. Όπως σημείωσε, η αποδοχή στον εμβολιασμό έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το εμβόλιο της Pfizer, αναμένουμε εκείνο της Moderna και ίσως να είναι ταχεία η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. «Θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα είχαν την τόλμη και πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια που δεν είχαν ολοκληρώσει τις έρευνες» είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Για την Astra Zeneca

Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.

Click4more: Άνοιγμα σχολείων: Στις 11 Ιανουαρίου ξεκινούν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Όπως είπε, δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο.

Κλείνοντας, σημείωσε πως ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τα περίπου 7,1 δις πληθυσμού παγκόσμια. Χρειάζεται μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο, όχι μόνο οι πλούσιες χώρες, αλλά και εκείνες με μικρότερη ευμάρεια.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως σήμερα έγιναν 5.655 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι τις 20/1 θα εμβολιαστούν και οι γιατροί των ιδιωτικών δομών. Στην συνέχεια, ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, λέγοντας πως μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα.

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση για τα εμβόλια όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Περισσότερα σε λίγο…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις