Ελλάδα

Κορονοϊός – Καπραβέλος: Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ, να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο

Με τη Θεσσαλονίκη να ξεπερνά, για πρώτη φορά, σε κρούσματα την Αττική και την ανησυχία για τα όσα θα… φέρουν οι παρελάσεις να είναι εκπεφρασμένη, τα λόγια του Νίκου Καπραβέλου για την κατάσταση στα νοσοκομεία και το ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τόσο ο Νίκος Καπραβέλος όσο και ο Νίκος Θωμαΐδης τάχθηκαν υπέρ του να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες ηλικίες, με τον πρώτο να μιλά για την οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τον δεύτερο να αποκαλύπτει εκτόξευση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής.

Ο Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (29.10.2021) στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για ρεκόρ εισαγωγών. Μόνο χθες, 44 ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Οι ΜΕΘ, δεν φτάνουν πια, είπε.

«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μόνο στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου.

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας, δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα» επισήμανε.

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60, ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε “κλειστόν λήγω πληρότητας” δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται». 

Σε δραματικότατους τόνους, ο Νίκος Καπραβέλος δεν έκρυψε τη σκληρή αλήθεια. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση τους μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα. Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μόνο το δικό μας, στο Ιπποκράτειο, στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…».

93% πάνω το ιικό φορτίο στα λύματα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης αποκάλυψε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική, από το τέλος του Σεπτεμβρίου μέχρι χθες αυξήθηκε 93% μέσα σε ένα μήνα. 

«Τα θετικά κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν 51%, είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας Σεπτεμβρίου με αυτόν που διανύουμε. Όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στην επικράτεια προχθές ήταν 3434. Τον Αύγουστο στο peak ήταν 3.200, άρα είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι», τόνισε.

Στο τρίτο κύμα, συνέχισε ο Νίκος Θωμαΐδης, «τον Απρίλιο 6-7 Απριλίου ήταν 3.080, άρα ήδη είμαστε σε υψηλοτέρα κρούσματα από το τρίτο κύμα. Θα αυξηθούν πολύ σημαντικά τα κρούσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες ο μέσος όρος εβδομαδιαίος θα φτάσει 4.000 και παραπάνω ενδεχομένως μπορεί στη διακύμανση να δούμε και 5.000. Ήδη οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια. 270 έναντι 200. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συστηματικά κάθε μέρα και το ίδιο και οι θάνατοι. Οι ΜΕΘ και οι απώλειες διαφέρουν περίπου ένα μήνα από την κορύφωση των κρουσμάτων. Άρα για το Δεκέμβριο μπορούμε δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους ημερησίως, δε θα έχουμε τα νούμερα του προηγούμενου διαστήματος ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν». 

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 40, καθώς εκεί είναι η ηλικιακή ομάδα των νοσούντων και οδηγούνται στα νοσοκομεία. «Ήδη στις ΜΕΘ στην επικράτεια υπάρχει 74% πληρότητα, ήδη κάποιες είναι στο 100%».

Και εκτίμησε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο με τα πρώτα λεπτά μετά την έκρηξη της βόμβας στη Θεσσαλονίκη - Το ποινικό παρελθόν της 39χρονης και τα σενάρια των Αρχών
Οι Αρχές «ξεσκονίζουν» τις κάμερες και το κινητό της νεκρής γυναίκας, αναζητώντας απαντήσεις, για το αν το ΑΤΜ της τράπεζας ήταν ο στόχος ή αν η υπόθεση σχετίζεται με νέο αντάρτικο πόλης
Φωτογραφία από το σημείο της έκρηξης της βόμβας στη Θεσσαλονίκη 10
Βίντεο καταγράφει τις τελευταίες του στιγμές του 19χρονου φοιτητή στα Σπάτα - Το ντοκουμέντο που βρέθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια
Το βίντεο που είχαν οι αρχές στα εγκληματολογικά εργαστήρια καταγράφει το τραγικό τέλος της ζωής του νέου, και έχει διάρκεια λίγο μικρότερη της μίας ώρας
Ο φοιτητής που βρέθηκε νεκρός στα Σπάτα