Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ιδού οι “κόκκινες” περιοχές στην Αττική – Εκτιμήσεις για πάνω από 2000 “πραγματικά” κρούσματα ημερησίως

Κορονοϊός: Ιδού οι “κόκκινες” περιοχές στην Αττική – Εκτιμήσεις για πάνω από 2000 “πραγματικά” κρούσματα ημερησίως
photo intime

Τετραπλάσιος ή και πενταπλάσιος ο αριθμός των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα. Στο μικροσκόπιο εκτός από την Αττική μπαίνουν η Κοζάνη, η Πέλλα και τα Γιάννενα. Πάνω από 5.000 τα ενεργά κρούσματα.

Ο κορονοϊός έχει απλωθεί σε όλη την χώρα με την Αττική να παραμένει ο μεγάλος ασθενής καθώς καθημερινά καταγράφει τριψήφια κρούσματα, ενώ την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το… κοντέρ σταμάτησε στα 170 κρούσματα.

Μάλιστα σύμφωνα εκτός από το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές στην Αττική είναι, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και η Νίκαια.

Click4more: Μαγιορκίνης: Να γιατί ο κορονοϊός κάνει… πάρτι στην Αττική

Στο μεταξύ έντονο προβληματισμό προκαλούν τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων καθώς δείχνουν πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός από αυτά που ανακοινώνονται καθημερινά.  Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα και για την αύξηση των θυμάτων του κορονοϊού αφού από τις αρχές Οκτωβρίου οι νεκροί ανέρχονται στους 65.

Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι γύρω στις 4 με 5 φορές παραπάνω από αυτών που ανακοινώνεται καθημερινά. Όταν μιλάμε για 450 κρούσματα την ημέρα συζητάμε για πάνω από 2.000 περίπου”, τονίζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής ΑΠΘ στο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 και συνεχίζεται λέγοντας πως “αν έχουμε 200 παράδειγμα τότε έχουμε 1000 στην πραγματικότητα”.

Μετά την Αττική στο μικροσκόπιο και η Κοζάνη, η Πέλλα και τα Γιάννενα

Δεν είναι μόνο η Αττική ιδιαίτερα υγειονομικά επιβαρυμένη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς καθώς μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για την Κοζάνη, τα Γιάννενα και την Πέλλα.

Όπως εξήγησε, στην Κοζάνη έχει 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες, μέχρι χθες το βράδυ. Από αυτά, για τα 49 υπάρχουν 101 επιβεβαιωμένες στενές επαφές που έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Click4more: Μάσκα, ωράρια, συναθροίσεις – Όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για τον κορονοϊό

Τα Γιάννενα από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και χθες το βράδυ έχουν 66 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κι έχουν προκύψει από αυτά γύρω στις 147 στενές επαφές high και low risk, οι οποίες έχουν τεθεί όλες σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ η Πέλλα έχει 212 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα όμως από όλα αυτά, μαζί με τα επιβεβαιωμένα, ανήκουν σε συγκεκριμένο cluster που, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «το παρακολουθούν, νομίζουν ότι το έχουν στεγανοποιήσει και είναι σε καλό δρόμο».

«Αν σκεφτείτε λοιπόν ότι τα Γιάννενα έχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 200 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 24 νοσηλεύονται και η Κοζάνη έχει 181 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 8 νοσηλεύονται, αυτές οι δύο περιοχές μας απασχολούν πάρα πολύ και κάνω και έκκληση στις περιοχές αυτές, στους κατοίκους, να εφαρμόσουν σκληρά τα μέτρα διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Click4more: Κορονοϊός: Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Κοζάνη, Πέλλα και Ιωάννινα (video)

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Από εκεί και πέρα, σε καθημερινή βάση, με διπλές τεχνικές συσκέψεις, ό,τι καινούριο υπάρχει μπαίνει μέσα στο ΗΔΙΚΑ και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ – και τα προϊόντα της ιχνηλασίας – υπάρχουν μικρές και μεγάλες ανησυχίες και αγωνίες για κάποιες περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κορονοϊος: Πάνω από 5.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 22.358 κρούσματα εκ των οποίων τα 5.472 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον, τόσο εκείνα, όσο και οι στενές επαφές τους.

Επιπλέον, 14.019 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ 2.418 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου, έχουν εντοπιστεί 1.738 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι.

Click4more: Κορονοϊός: Εστία υπερμετάδοσης η Αττική – 170 νέα κρούσματα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται σε κάθε επίπεδο οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Οκτωβρίου, από τα κλιμάκια της διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου αγοράς, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έχουν πραγματοποιηθεί 421.006 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια και έχουν διαπιστωθεί 14.597 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 15.979 πρόστιμα συνολικού ύψους 6.982.930 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 5397 συνολικά ημερών. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι εφαρμόζονται τα μέτρα.

Τσακρής: Ενδεδειγμένη η εκτεταμένη χρήση μάσκας

Στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, διευθυντής του  Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αναφέρθηκε για τις μέχρι τώρα εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Click4more: Κορονοϊός: Κερδίζεται το στοίχημα στα σχολεία – Δεν αποτελούν εστία διασποράς

Σίγουρα υπάρχει πρόοδος στο θέμα του εμβολίου και μάλιστα από διάφορες εταιρείες, υπάρχουν βέβαια κάποια περιστατικά και να ξέρουμε πως το εμβόλιο όσο πιο αποτελεσματικό τόσο είναι πιο πιθανό να υπάρχει κάποια διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και να βλέπουμε κάποιες παρενέργειες οι οποίες εξετάζονται σχολαστικά κατά πως σχετίζονται ή όχι με τη χρήση του εμβολίου.

Σύντομα όμως θα έχουμε καλύτερα νέα και πιστεύουμε πως μέσα στο 2021 σιγά σιγά θα μπορέσει να γίνει η αδειοδότηση των εμβολίων και να μπορούσε να τα χρησιμοποιούμε αργότερα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την εκτεταμένη χρήση μάσκας τόνισε πως “σιγά σιγά πια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις που υπάρχει αναζωπύρωση του κορονοϊού μπαίνει σε εφαρμογή και θα πρέπει να το δούμε και εδώ ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο όπως η Αττική”.

 Με πληροφορίες από: Ant1 / ΣΚΑΪ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις