Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πότε και πως θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Αγώνας δρόμου για τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα είναι 1.018 σε ολόκληρη τη χώρα. Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη το Σάββατο. Πόσους μήνες θα υπάρχει προστασία μετά το εμβόλιο.

“Πυρετώδεις” είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προεδρεύει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (05.12.2020), σε κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Πότε και πως θα γίνει ο εμβολιασμός

Μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.

Click4more: Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν κομμωτήρια και λιανεμπόριο – Αυτά είναι τα “μη” για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίου του ΑΝΤ1 στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου θα προμηθευτούμε 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna.

Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολιών για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.

Στήνονται 1.018 κέντρα εμβολιασμού

Στο Περιστέρι σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 θα είναι ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες που θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την κάθε αίθουσα να υποδέχεται ένα άτομο κάθε 10 λεπτά. Θα μπορούν δηλαδή να γίνονται ταυτόχρονα εμβολιασμοί.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, άτομα σε κέντρα ειδικής φροντίδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Click4more: Κορονοϊός: Έρχεται και τρίτο κύμα προειδοποιεί ομογενής καθηγητής – «Να το πάρουν σοβαρά οι Έλληνες»

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο δόσεις όπου αναμεσά τους θα μεσολαβούν 30 ημέρες, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει 25 εκατομμύρια δόσεις ενώ στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα δυο εκατομμύρια πολίτες. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Καμία οικονομική επιβάρυνση

Σύμφωνα με τα -έως τώρα- δεδομένα, κάθε πολίτης θα μπορεί από τον ερχόμενο μήνα να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Προϋπόθεση για να χορηγηθεί σε κάποιον το εμβόλιο είναι να έχει συνταγογραφηθεί και να έχει ληφθεί ιατρικό ιστορικό. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, αυστηρά παρουσία γιατρού, ενώ η διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Click4more: Κορονοϊός – “Καμπανάκι” Παπαευαγγέλου: Χώροι εργασίας και οικογένειες είναι εστίες υπερμετάδοσης

Μετά τον εμβολιασμό ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί σταδιακά αντισώματα έναντι του κορονοϊού. Η προστασία που παρέχουν εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 8 μήνες.

Η κάμερα της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, βρέθηκε στο Περιστέρι, στο 2ο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου θα λειτουργήσουν τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα και κατέγραψε τη διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα προσέρχονται στο κτίριο και θα εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παπαδάτο, επιστημονικό υπεύθυνο 2ου Κέντρου Υγείας, η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι συγκεκριμένη και το κέντρο είναι έτοιμο σχεδόν να υποδεχτεί τους πρώτους πολίτες που θα εμβολιαστούν.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις