Ελλάδα

Κορονοϊός: Τα πρώτα δεδομένα για τα εμβόλια μέσω εισπνοής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα δεδομένα προκύπτουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «the Lancet Infectious Diseases».

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μία φάσης μελέτης δείχνουν ότι ένα εισπνεόμενο συζευγμένο με αδενοϊό εμβολίου κατά του κορονοϊού (Ad5-nCoV) ήταν καλά ανεκτό και είχε παρόμοια αντισωματική απάντηση και κυτταρική ανοσία με τον ενδομυϊκό εμβολιασμό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.

Η ανάλυση συμπεριέλαβε 130 συμμετέχοντες που τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις πέντε ομάδες, ενδομυϊκό εμβολιασμό (μία ή δύο δόσεις), εισπνεόμενο εμβολιασμό (υψηλή ή μικρότερη δόση, σε δύο δόσεις), ή και τα δύο (αρχικά μία ενδομυϊκή δόση και μία εισπνεόμενη δόση ενίσχυσης). Το πρωταρχικό σημείο για την ασφάλεια ήταν η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

click4more: Ηράκλειο: Αγανάκτηση των τουριστικών φορέων για το «μίνι» lockdown

Όσο αφορά την ανοσία, ο στόχος ήταν η μέτρηση των IgG αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης spike του ιού SARS-CoV-2 και τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού 28 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφηκαν ήταν ο πυρετός, η κόπωση και η κεφαλαλγία, και ήταν συχνότερες σε όσους έλαβαν την ενδομυϊκή χορήγηση του εμβολίου.

Μία δόση εισπνεόμενου εμβολίου, που ισοδυναμεί σε ποσότητα με το ένα πέμπτο της ενδομυϊκής δόσης, επάγει ισχυρή ανοσία, ενώ μετά από δύο εισπνεόμενες δόσεις ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έφτασε παρόμοια επίπεδα με αυτά, που επάγει μία ενδομυϊκή δόση. Έτσι οι συγγραφείς καταλήγουν ότι το εισπνεόμενο εμβόλιο Ad5-nCoV χρήζει παραπάνω μελετών για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Προ των πυλών το σχέδιο της Ελλάδας και 4 χωρών για επιστροφή μεταναστών σε τρίτες χώρες – Οι υποψήφιες χώρες για τα «Return Hubs»
Ο οδικός χάρτης Ελλάδας, Δανίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας για τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ – Εκτός Ένωσης θα δημιουργηθούν οι δομές
Μετανάστες
Γιώργος Μαζωνάκης: Τα αιτήματα των γιατρών στη φυλακή και ο ρόλος του υπνοθεραπευτή – Στο «μικροσκόπιο» οι τραπεζικοί λογαριασμοί
Τι θα υποστηρίξει τη Δευτέρα ο υπνοθεραπευτής στην κατάθεσή του - Αντιδρούν οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού για τους 2 γιατρούς - Έρευνες και στο σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη
Οι γιατροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη 7
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Τι θα ισχυριστεί ο υπνοθεραπευτής στην κατάθεσή του – «Η γιατρός ήταν πελάτισσά μου»
Η έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη προχωρά, με τις αρχές να εξετάζουν προσεκτικά τα μηνύματα και τις επικοινωνίες του υπνοθεραπευτή
Μαζωνάκης 51