Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τρομάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων που όλο μεγαλώνει – Δεν πέφτουν τα κρούσματα

κορονοϊός νοσοκομείο Παπανικολάου

Το θλιβερό ρεκόρ με τους 400 διασωληνωμένους φέρνει το σύστημα υγείας στα όριά του. Παραμένουν ψηλά τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός και οι επόμενες επτά ημέρες είναι ίσως οι πιο κρίσιμες. Αισιόδοξα μηνύματα από τα εμβόλια για τη φονική νόσο. Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα τα πρώτα 200.000.

Παγωμάρα προκάλεσε το άκουσμα πως 400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι από επιπλοκές στην υγεία που προκαλεί ο κορονοϊός με τον αριθμό να ακολουθεί συνεχώς αυξητική πορεία.

Μια εβδομάδα πριν, στις 10 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 264 και μια εβδομάδα αργότερα έχουμε κατακόρυφη αύξηση κατά 136 ασθενείς.

Click4more: Κορονοϊός: «Ασθενείς δύο ταχυτήτων»! Συγκλονιστική μαρτυρία εντατικολόγου του Παπανικολάου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Mega η κατάσταση στα  στα νοσοκομεία της χώρας είναι δραματική, καθώς κάθε 40 λεπτά πραγματοποιείται και μια διασωλήνωση, σε απλές κλίνες αλλά και εντατικές Covid-19.

Τα κρεβάτια είναι πια δυσεύρετα, καθώς σε όλη τη χώρα νοσηλεύονταν μέχρι το απόγευμα 3.527 ασθενείς κορονοϊού, οι μισοί στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες κατέληξαν 481 άνθρωποι, ενώ κάθε 40 λεπτά πραγματοποιείται μια νέα διασωλήνωση.

Τη μάχη που δίνει το υγειονομικό προσωπικό περιγράφει η Γεωργία Κούκη, νοσηλεύτρια σε μονάδα εντατικής θεραπείας.«Η κατάσταση είναι περίεργη και δύσκολη, κάθε μέρα και πιο ανεξέλεγκτη. Έχουμε δυο ανοιχτά τμήματα, θα ανοίξουν κι άλλα δυο, ήδη δεν υπάρχει προσωπικό, υπάρχει έλλειψη υλικών».

Απεγνωσμένη έκκληση γιατρών για ενισχύσεις

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο, ζητώντας ενισχύσεις από ιδιώτες ή συνταξιούχους συναδέλφους τους.

Η Θεσσαλονίκη καταγράφει τις περισσότερες απώλειες, σε μια μάχη που χάνεται. Την ίδια στιγμή, ένα προς ένα τα υγειονομικά κάστρα γύρω από τη Θεσσαλονίκη πέφτουν, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία όμορων περιοχών γεμίζουν.

Ασφυξία στις ΜΕΘ

Εξαιρετικά κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι κλίνες των ΜΕΘ και των κλινικών covid γεμίζουν με καταιγιστικό ρυθμό.

Το προσωπικό βρίσκεται στα όρια του την ώρα που ολοένα και αυξάνονται τα θετικά κρούσματα. Στο Παπανικολάου δεν υπάρχουν πλέον κλίνες ΜΕΘ και απομένουν ελάχιστες ώρες προτού ξεκινήσει μια νέα δραματική εφημερία.

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές καθώς γεμίζουν το ένα μετά το άλλο τα κρεβάτια στις κλινικές covid και τις μονάδες εντατικής.

Click4more: Κορονοϊός: 6 περιφέρειες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Πως κατανέμονται σε όλη τη χώρα

«Οι ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν γεμάτη από την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρεβάτια της έτσι κι αλλιώς ήταν περιορισμένα. ‘Ήταν 8 με 10. Προσπαθεί η διοίκηση να τα διπλασιάσει. Δεν έχει γίνει ακόμη εφικτό αυτό.»

Έχουν περάσει πέντε μόλις ώρες από την αρχή της εφημερίας εδώ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και τα ασθενοφόρα δεν έχουν σταματήσει να φέρνουν θετικούς. Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες και των γιατρών που προσπαθούν να βρουν κρεβάτια.

Εξίσου κρίσιμη η κατάσταση τόσο στο ΑΧΕΠΑ όσο και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημερεύουν τις επόμενες ημέρες.

Το Ιπποκράτειο εφημερεύει με όλες τις κλίνες κατειλημμένες

Με 15/15 κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες, εφημερεύει το βράδυ της Δευτέρας το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει ειδικός σχεδιασμός, όταν απαιτείται να ανοίγουν νέα κρεβάτια που μετατρέπονται σε κλίνες εντατικής.

Click4more: Κορονοϊός: Ποια θα είναι η τιμή του εμβολίου της Moderna για την ΕΕ – Τι αναφέρει το Reuters

Μέχρι νωρίς το βράδυ έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, από τις 200 κλίνες ήταν οι 170 κατειλημμένες, πλέον έφτασαν τις 205 αφού άνοιξαν και νέες.

Τα rapid tests συνεχίζονται, με τον κόσμος στη Θεσσαλονίκη  να σπεύδει στα σημεία που διενεργούνται.

Δερμιτζάκης: Εντυπωσιακά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης, αναφερόμενος στο εμβόλιο τόνισε πωςτα στοιχεία που έρχονται από τις δοκιμές και αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι εντυπωσιακά.

Click4more: Κορονοϊός: “Βράζουν” Ξάνθη, Δράμα και Τρίκαλα – Τι δείχνουν τα rapid test

«Κανένας δεν περίμενε αποτελεσματικότητες στο 90 – 95%. Υπάρχει περίπτωση ωστόσο, όταν θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό να μην έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά «ακόμα και 80 και 70% να ‘ναι είναι πολύ παραπάνω από αυτό που περιμέναμε».

Ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη προστασία του πληθυσμού, ενώ οι πολίτες που θα εμβολιαστούν θα προστατευθούν σημαντικά από τον ιό, παραμένει ωστόσο άγνωστο το αν όσοι εμβολιαστούν δε θα μεταδίδουν και τον ιό.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αν ένα 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, θα μπορέσουμε σύντομα να γυρίσουμε σε μια καθημερινότητα πιο υποφερτή, ωστόσο «θα πρέπει να προσέχουμε».

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις που μπορεί να έχει ο κορονοϊός, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι θα υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία όμως από την στιγμή που θα υπάρχει το εμβόλιο, θα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν.

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα τα πρώτα 200.000 εμβόλια

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα αναφορικά με τις εξελίξεις με το εμβόλιο το οποίο θα αποτελέσει και το ισχυρό όπλο για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με το Mega στην Ελλάδα αναμένονται τα πρώτα 200.000 εμβόλια γύρω στα Χριστούγεννα. Αρχικά θα εμβολιαστούν 100.000 άνθρωποι του άνθρωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού μας προσωπικού (100.000 επί δύο δόσεις). Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες. Τον επόμενο 1-1,5 μήνα.

Ο κόσμος με βάση σειρά προτεραιότητας θα πηγαίνει στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνει την πρώτη παρτίδα του εμβολίου. Ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί μέχρι και το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις