Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Χριστούγεννα… σπίτι με «κόφτη» στα άτομα και περιορισμό στις μετακινήσεις

ρεβεγιόν

“Στοπ” στις μετακινήσεις από τις 23:00 το βράδυ μελετά η κυβέρνηση για την χαλάρωση του lockdown τις γιορτές… αν το επιτρέψει ο κορονοϊός. Τα νέα μέτρα που εξετάζονται και η διαπίστωση πως (και) τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Δεν «μαζεύεται» ο ιός στην Θεσσαλονίκη.

Το θέμα δεν δείχνει να είναι πια αν θα αρθεί το δεύτερο lockdown στην… ώρα του, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου. Αυτό μοιάζει μια “μάχη” χαμένη, καθώς ο κορονοϊός “επελαύνει” (σ.σ. μόλις το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.209 νέα κρούσματα, η δεύτερη χειρότερη επίδοση από την αρχή της πανδημίας, ενώ 60 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 480 να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αριθμός που δεν έχουμε ξαναδεί).

Το σημαντικό, πλέον, είναι το πώς θα μας “επιτρέψει” ο κορονοϊός να περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και όλα δείχνουν πως όπως και το Πάσχα, όπως και το καλοκαίρι, και η περίοδος των Χριστουγέννων θα είναι το 2020 διαφορετική.

Η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα αλλάζει συνεχώς τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα πλάνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και το άνοιγμα της εστίασης.

Χριστούγεννα σπίτι… με λίγους

κορονοϊός

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, αν βέβαια δεν ανατραπούν τα δεδομένα, τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε σε πολύ στενό, οικογενειακό κύκλο. Δηλαδή σε κύκλο 9 έως 10 ατόμων.

Click4more: Κορονοϊός: Ραντεβού με την… λύτρωση – Πού και πώς θα κάνουν το εμβόλιο οι Έλληνες

Υπήρξαν σκέψεις και συζητήσεις για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, αλλά κι εκείνους που έχουν συγγενείς που δεν θα μπορούσαν να τους επισκεφθούν κι έτσι φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο της… μίνι συνάθροισης στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Επιπρόσθετα, από τις 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν και τα εστιατόρια, στα οποίοι θα ισχύουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας. Δηλαδή μέχρι τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι, όχι ζωντανή μουσική και όχι χοροί.

Μπαρ, κλαμπ και μαγαζιά με αλκοόλ θα παραμείνουν κλειστά και είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξουν.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

«Κόκκινο» βάζει ο κορονοϊός στις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, περίπου στις 15 Δεκεμβρίου -όταν θα έχει χαλαρώσει το lockdown αν όλα πάνε κατ’ ευχήν- οι μετακινήσεις θα είναι περιορισμένες.

Από 21:00 το βράδυ έως και 05:00 το πρωί που ισχύει σήμερα, αναμένεται να πάμε στο μοντέλο από 23:00 το βράδυ έως και τις 05:00 το πρωί. Αυτό θα συμπεριλαμβάνει φυσικά τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, μέχρι και τα Φώτα.

Click4more: Lockdown και στα βόρεια σύνορα σκέφτεται ο Μητσοτάκης! Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Στην ουσία, ο περιορισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ ούτως ώστε να… μείνουμε σπίτι τις γιορτές, ενώ και τα νυχτερινά μαγαζιά δεν θα είναι ανοιχτά, κάτι που θα κάνει το παραπάνω σενάριο να μοιάζει “μονόδρομος”.

Δείτε το ρεπορτάζ

Πόσο απέδωσε το lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Η επιβολή του lockdown φαίνεται ότι μαζεύει τον ιό στην Αθήνα, τουλάχιστον στο σημείο να γίνεται επιπέδωση της καμπύλης. Στη Θεσσαλονίκη όμως, παρά τις 15 μέρες lockdown, δεν έχουν υπάρξει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα κι ενδεικτικό είναι πως την Τετάρτη, 18.11.2020, καταγράφηκαν πάνω από 900 (!) κρούσματα στην συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα.

Click4more: Κορονοϊός: “Οι 200 από τους 480 διασωληνωμένους θα πεθάνουν” – Σοκάρει γνωστός εντατικολογός

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, τα μέτρα λειτουργήσαν θετικά στην Αττική η οποία πηγαίνει καλύτερα και υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης. Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 564 κρούσματα όταν χθες καταγράφηκαν 513. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος συμμορφώνεται κατά πλειοψηφία με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και η διασπορά περιορίζεται.

Αντίθετα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη ο ιός δε «μαζεύεται». Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση, καθώς πλησιάζουμε στο φράγμα των 1000 ημερήσιων κρουσμάτων, αφού σήμερα ανακοινώθηκαν 905 κρούσματα σε αντίθεση με χθες που ήταν 595. Οι αριθμοί φαίνεται να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ειναι σε καραντίνα από τις 3 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πολύς κόσμος δεν πειθαρχεί στα μέτρα προσωπικής προστασίας, ενώ παρατηρούνται και επισκέψεις κατοίκων από σπίτι σε σπίτι, με τον ιό να καλπάζει.

Θεσσαλονίκη: Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων γύρω από το ΑΠΘ

Υγειονομική «βόμβα» οι εργάτες γης

Ο κορωνοϊός επιμένει και στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, καθώς τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται ακόμα και παράτυποι μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας από αφύλακτα συνοριακά περάσματα σε Αλβανία και Σκόπια.

Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν ως εργάτες γης, χωρίς κανένας να τους ελέγχει αν έχουν κορωνοϊό ή όχι.

Click4more: Κορονοϊός: Αυτοί οι νομοί βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με τον Τσιόδρα

Συναγερμός σήμανε σε οίκο ευγηρίας στο Σιδηρόκαστρο Θεσσαλονίκης, όταν εντοπίστηκαν 11 θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε ηλικιωμένους.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε rapid test και γίνεται ιχνηλάτιση όλων όσων ήρθαν σε επαφή με τα θετικά κρούσματα.

Με πληροφορίες από: Mega / Star
Φωτογραφίες από: Reuters / Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις