Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ραντεβού με την… λύτρωση – Πού και πώς θα κάνουν το εμβόλιο οι Έλληνες

εμβόλιο

Πότε έρχεται, ποιοι θα το κάνουν πρώτοι, τι θα χρειαστεί να κάνουμε. Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε όλο το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό. Τα τρία “πρέπει” για να βγει η άδεια. Απαντήσεις σε όλα τα εύλογα ερωτήματα εν μέσω της πανδημίας.

Τον αναλυτικό σχεδιασμό της παραλαβής, αποθήκευσης, διανομής και γενικότερα της διενέργειας εμβολιασμών στην Ελλάδα κατά της νόσου Covid, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, παρουσίασε κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης, 18.11.2020, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η Ελλάδα μας βρίσκεται σε κατάσταση… πυρετωδών προετοιμασιών με τις υγειονομικές υπηρεσίες να βρίσκονται υπ’ ατμόν, ώστε να υπάρχει έτοιμη υποδομή και σχέδιο για τον εμβολιασμό των ομάδων που δικαιούνται να λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Όλα αυτά την ώρα που ο κορονοϊός “σφυροκοπά” καθώς μόλις το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.209 νέα κρούσματα, η δεύτερη χειρότερη επίδοση από την αρχή της πανδημίας, ενώ 60 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 480 να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αριθμός που δεν έχουμε ξαναδεί.

Click4more: Κορονοϊός: Αυτοί οι νομοί βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με τον Τσιόδρα

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να βρίσκονται στο πλευρό του.

“Τα εμβόλια είναι δωρεάν! Οι πολίτες εμβολιάζονται, δημιουργούνται αντισώματα και όταν προσβληθούν από τον ιό ο οργανισμός τους έχει ανοσία”, ανέφερε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλια.

“Πρώτος θα κάνω το εμβόλιο”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα κάνει πρώτος το εμβόλιο για να δώσει το καλό παράδεγιμα: “Το εμβόλιο είναι προαιρετικό και αυτό προβλέπει και το Σύνταγμά μας. Οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς και φάνηκε και από τους φετινούς εμβολιασμούς για τον ιό της γρίπης. Το ίδιο θα γίνει και με το εμβόλιο Covid όταν θα έρθει. Εγώ θα κάνω το εμβόλιο πρώτος δίνοντας το καλό παράδειγμα. Θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι σε τέτοιο ποσοστό που θα αναπτύξουμε ανοσία”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Click4more: Κορονοϊός: Πάνω από 900 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – “Φλέγονται” Αττική και Λάρισα

Η προμήθεια των εμβολίων θα είναι κεντρική από την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Κικίλιας και εξήγησε: Θα διανεμηθούν 1,2 δις δόσεις εμβολίου για όλες τις χώρες στην ίδια τιμή, ενώ στην τιμή θα συμβάλει και η Ε.Ε, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις χώρες. Η Κομισιόν έχει διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες, με τις 4 από τις οποίες έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες. Θα έρθει πρώτο στην Ελλάδα, όποιο εμβόλιο πάρει πρώτα έγκριση, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

κορονοϊός εμβόλιο

Από τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων, τα εμβόλια Covid θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες κάθε χώρας και από εκεί στα εμβολιστικά κέντρα, που θα είναι 1.018. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα. Θα υπάρξει δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες κάθε μήνα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια θα αναπτυχθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα για να καλύψουν τις ανάγκες.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα στη μάχη των εμβολιασμών

Τα τεστ Covid γίνονται πλέον στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Άνθρωποι με ελαφρά συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα που είναι περιπατητικοί πηγαίνουν και κάνουν τεστ, έτσι θα γίνονται και οι εμβολιασμοί, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. Τα εμβόλια θα διανεμηθούν στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα.

κορονοϊός εμβόλιο

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή οι άνω των 65 ετών, αλλά και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Στο τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ραντεβού, τα οποία θα κλείνονται ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφωνικού κέντρου. Στο ψηφιακό σκέλος του εγχειρήματος είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι πολίτες θα καταχωρηθούν το σύστημα μέσω ΑΜΚΑ.

Click4more: Όργιο παράνομων ραντεβού για κούρεμα μέσα στην καραντίνα! Τι καταγγέλουν οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων

«Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού. Θα επικρατήσει τάξη και οργάνωση» τόνισε ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα, θα είναι δυνατόν «να κλείσει ραντεβού με sms, διαδικτυακά, είτε γι’ αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή που μένει, συγκεκριμένη ώρα» διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «γι αυτό το κομμάτι, το ψηφιακό, είναι υπεύθυνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν».

κορονοϊός εμβόλιο

Ο εμβολιασμός των Υγειονομικών θα γίνει σε νοσοκομεία και υγειονομικές δομές. Ως προς τους Οίκους Ευγηρίας, 65 κινητές ομάδες του Υουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ εντός 15 εργάσιμων ημερών θα εμβολιάσουν τους ωφελούμενους των δομών, αλλά και το προσωπικό.

Στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ειδικά συνεργεία θα εμβολιάσουν αυτούς τους ευαίσθητους πληθυσμούς.

Τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα θα εμβολιαστούν ανά υγειονομική περιφέρεια.

Δείτε όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας

Θεοδωρίδου: Σε δύο μήνες περιμένουμε να δοθεί η άδεια για τα εμβόλια

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα εμβόλια πρέπει να πληρούν τρεις βασικούς κανόνες:

  • να διεγείρουν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα
  • να προστατεύουν τον άνθρωπο, δηλαδή να είναι αποτελεσματικά
  • να είναι κυρίως ασφαλή

Κανένα εμβόλιο δεν έχει πάρει επίσημη σφραγίδα κυκλοφορίας, τόνισε η πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι περιμένουμε να πάρουν έγκριση μετά από 2 μήνες, όσα από αυτά θα κόψουν το νήμα και θα φτάσουν στο στάδιο της παρασκευής.

Click4more: Πνευμονολόγος του “Σωτηρία” για κορονοϊό: “Πλέον διασωληνώνονται ασθενείς μικρότερων ηλικιών” (video)

“Το εμβόλιο είναι σωτήριο αλλά δεν είναι το άπαν. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 6 εμβόλια, είναι συγκλονιστικό αν σκεφτούμε ότι έχουμε εμβόλια 8 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Είναι εμβόλια που έχουν γίνει με νεότερες τεχνολογίες και να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες”, ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.

“Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό. Δεν θα πρέπει να μείνει κανένας αμέτοχος”, συμπλήρωσε και κατέληξε ότι “οι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν άλλη μία νίκη της ανθρωπότητας σε ένα ακόμη λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα”.

Τέλος η ανοσία αγέλης, όπως είπε η κα. Θεοδωρίου θα πάρει χρόνο να αναπτυχθεί στον πληθυσμό και θα εξαρτηθεί από τον ποσοστό των πολιτών που θα εμβολιαστούν. “Υπάρχουν, ωστόσο και αστάθμητοι παράγοντες για την θωράκιση του πληθυσμού, οπότε το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Θα χρειαστούν και τα υπόλοιπα μέτρα”, σημείωσε.

Δείτε όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Θεμιστοκλέους: “Θα φτάσουν εμβόλια ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας”

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Ο σχεδιασμός των εμβολίων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να διανεμηθούν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας.

Click4more: Βγήκε νικητής από το ΑΧΕΠΑ ο άνθρωπος που χαιρετούσε από το παράθυρο του νοσοκομείου

“Επεξεργαζόμαστε κι άλλες λύσεις ώστε να αυξήσουμε τα κέντρα και να ψηφιοποιήσουμε την όλη διαδικασία. Το σύστημα που δημιουργείται σήμερα, θα μείνει ως παρακαταθήκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

* Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις