Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Υπάρχει περίπτωση κάποιοι να χρειαστούν να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα; (video)

εμβόλιο κορονοϊός Καναδάς
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί αναφορικά με τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αλλά προβληματισμός για την AstraZeneca. Αναλυτικά το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας. Πόσες δόσεις περιμένουμε στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες; Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις και την πιθανή τρίτη δόση;

Σήμερα, 01.02.2021, και όπως κάθε Δευτέρα, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Από αυτά, τα 265 κρούσματα -δηλαδή ξανά περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 39 στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον χάρτη της διασποράς).

Για το εμβόλιο ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

click4more: Αττική: «Φωτιά» το κέντρο της Αθήνας – Πού εντοπίστηκαν τα 265 νέα κρούσματα

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια στην Ευρώπη.

«Η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα, ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την Ένωση.

«Διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την χρησιμοποίηση του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών», είπε αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

«Να μην υπάρχει πανικός για τις μεταλλάξεις»

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. «Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσμετράται» και είπε πως «είναι υπερβολή να λέμε πως είμαστε απροστάτευτοι», τόνισε και συνέχισε: «Δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση μεταλλάξεις».

1.000 προσλήψεις και ακόμα 300 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο

«271.000 εμβολιασμοί έγιναν τον Ιανουάριο, αρκετοί περισσότεροι από τον στόχο που είχαμε θέσει», όπως είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων εμβολίων ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ανέρχεται σε 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ακόμη τόνισε πως θα γίνουν 1.000 προσλήψεις ενώ τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν ακόμη 300 εμβολιαστικά κέντρα που συνολικά θα φτάσουν περίπου τα 700.

click4more: Κορονοϊός: Πώς κόλλησαν οι 11 γιατροί στο νοσοκομείο Πάτρας που έχουν το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως περιμένουμε 90.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυτό το μήνα και 1.415.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Επίσης στα τέλη Μαρτίου, θα παραλάβουμε 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Τέλος, η AstraZeneca ενημέρωσε σήμερα πως θα παραδώσει περισσότερες δόσεις από ό, τι είχε αρχικά ενημερώσει, κάτι που σημαίνει πως ως τα τέλη Μαρτίου θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως σε επικοινωνία της κυβέρνησης με την Johnson&Johnson, τονίστηκε πως η Ελλάδα θα παραλάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ο κ. Θεμιστοκλέους διαμήνυσε πως «τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις και έτσι δεν ανησυχούμε». «271.000 εμβολιασμοί έγιναν τον Ιανουάριο, αρκετοί περισσότεροι από τον στόχο που είχαμε θέσει», είπε επίσης.

Υπάρχει περίπτωση κάποιοι να χρειαστούν να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου;

Στην συνέχεια, η Γιάννα Σουλάκη από το newsit.gr και το iatropedia.gr, έθεσε ερώτημα για τις μολύνσεις όσων είχαν εμβολιαστεί αλλά και τα όσα ακούγονται για πιθανή τρίτη δόση του εμβολίου.

click4more: Παρασκευής στο Live News: Μας ανησυχούν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική

Συγκεκριμένα ρώτησε: «Πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση και στην συνέχεια μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος. Υπήρξε μάλιστα και συρροή 50 μολύνσεων με το βρετανικό στέλεχος σε οίκο ευγηρίας, ενώ τρόφιμοι και εργαζόμενοι είχαν λάβει την πρώτη δόση. Έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μηχανισμός επιτήρησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών σε σχέση με τα μεταλλαγμένα στελέχη; Κι αν ναι, ποια είναι τα ελληνικά συμπεράσματα;

Υπάρχει περίπτωση όσοι έλαβαν και την δεύτερη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα, να χρειαστεί να λάβουν και τρίτη ενισχυτική δόση την οποία ετοιμάζεται να παρασκευάσει η Moderna αλλά και η Pfizer για επιπλέον κάλυψη από τα μεταλλαγμένα στελέχη;».

Η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε:

«Νομίζω ότι το πρώτο ερώτημα το είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση. Ο χρόνος που απαιτείται με την χορήγηση της πρώτης δόσης για την δεύτερη είναι περίπου στις 15 μέρες. Επομένως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η μόλυνση με τον ιό έγινε στο χρόνο αυτό προ της δημιουργίας των αντισωμάτων.

Όμως επειδή είχαμε και πληροφορίες από δομές στις οποίες συνέβη κάτι ανάλογο, η πορεία της λοίμωξης σε αυτά τα άτομα που και λόγω ηλικίας είναι ευάλωτα, ήταν πάρα πολύ ήπια. Δηλαδή μπορεί και τα όποια αντισώματα είχαν από το εμβόλιο να έδρασαν προστατευτικά, να δημιούργησαν μια ηπιότερη κλινική έκφραση.

Το δεύτερο ερώτημα, για την τρίτη δόση: Τρέχουμε πολύ. Δεν κάναμε τη δεύτερη δόση και τρέχουμε για την τρίτη. Νομίζω ότι με τη δεύτερη δόση μ’ αυτά τα εμβόλια που έχουμε χρησιμοποιήσει, αλλά που δεν ξέρουμε ακόμη πόση προστασία προσφέρουν, είναι ο βασικός που λέμε εμβολιασμός καλυμμένος. Εάν επομένως χρειαστεί μια τρίτη δόση, θα είναι αν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία και θα χρειάζεται ένας ετήσιος, όπως λέμε στη γρίπη, επανεμβολιασμός».

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις