Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Παντελής Παντελίδης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιώργος Βασιλείου – Διάσημοι Έλληνες που “έφυγαν” το 2016

Παντελής Παντελίδης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιώργος Βασιλείου  – Διάσημοι Έλληνες που “έφυγαν” το 2016

– Το 2016 φεύγει και μαζί του “έφυγαν” πολλοί Έλληνες που είχαν “σημαδέψει” τον τόπο
– Πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ο θάνατος των οποίων σκόρπισε τη θλίψη σε ολόκληρη τη χώρα
– Από την Άννα Συνοδινού, τον Κώστα Κουτσομύτη, τον Γεράσιμο Αρσένη και τον Γιώργο Βασιλείου…
– Στον Πέτρο Φυσσούν, τον Γιάννη Βόγλη, τον Θάνο Ανεστόπουλο, τον Νίκο Τριανταφυλλίδη και τον Λάμπρο Χαβέλα
– 16 προσωπικότητες που δεν είναι πια εδώ, σε αντίθεση με το ταλέντο και την “κληρονομιά” τους, που άφησαν πίσω

Λίγες ώρες μακριά από το 2017, έχει έρθει η ώρα για μια ανασκόπηση δύσκολη. Διότι είναι αυτή στην οποία πρέπει να καταγραφούν απώλειες προσώπων αγαπητών, ταλαντούχων, που άφησαν το στίγμα τους στη χώρα και που η είδηση του θανάτου τους βύθισε εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών στη θλίψη.

Από την άλλη μεριά, πολλοί από τους ίδιους τους ανθρώπους που “έφυγαν”, ίσως να μην ενδιαφέρονταν και τόσο για τα… εγκόσμια, αλλά για την δική τους, προσωπική παρακαταθήκη.

Και πολλοί εξ’ αυτών άφησαν μια βαριά παρακαταθήκη. Μετά το αφιέρωμα για τις απώλειες του 2016 από ολόκληρο τον κόσμο, ακολουθεί η μακρά (είναι η αλήθεια) λίστα με τους Έλληνες που δεν θα είναι μαζί μας το 2017.

Για την… οικονομία της συζήτησης, η κατηγοριοποίηση έχει γίνει με χρονολογική σειρά και η επιλογή των προσώπων με βάση την επιρροή που είχαν, αφού φυσικά οι προσωπικότητες που “έφυγαν” το 2016 ήταν πολλές περισσότερες…

Αρχή του έτους με απώλειες

Ανήμερα των Θεοφανίων έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που είχε απασχολήσει όσο λίγοι το αστυνομικό, οικονομικό και αθλητικό ρεπορτάζ.

Ο Μάκης Ψωμιάδης, ο γιος του παπά που έγινε άνθρωπος της νύχτας και μεγαλοπαράγοντας της ΑΕΚ και πολλών άλλων ομάδων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Στις 7 Ιανουαρίου, έφυγε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Άννα Συνοδινού, σε ηλικία 88 ετών. Η μεγάλη τραγωδός πέθανε σε ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη, με την υγεία της να έχει επιδεινωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ήταν 5 Φεβρουαρίου όταν έγινε γνωστή η είδηση πως μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του θεάτρου. Μόλις στα 55 της χρόνια, η Νατάσσα Μανίσαλη έχασε την άνιση μάχη που έδινε από το 2011 με τον καρκίνο.

Μια σημαντική σοπράνο, με σπουδαία καριέρα στο θέατρο και έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τη σειρά «Εμείς κι Εμείς».

Σοκ με Παντελή Παντελίδη

Κατά γενική ομολογία ο θάνατος που συγκλόνισε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο το πανελλήνιο. Όχι μόνο γιατί ο Παντελής Παντελίδης ήταν ένας από τους πιο ανερχόμενους και αγαπητούς τραγουδιστές.

Aλλά κυρίως γιατί ήταν ένας νέος άνθρωπος, αυτοδημιούργητος που έφυγε από τη ζωή βίαια το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στη γέφυρα του παλιού αεροδρομίου.

 

Ακόμη και σήμερα πολλά στοιχεία του τροχαίου δυστυχήματος που έκοψε το νήμα της ζωής του παραμένουν «σκοτεινά».

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες που γνώρισε η ελληνική τηλεόραση, ο Κώστας Κουτσομύτης πεθαίνει στις 10 Μαρτίου μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλεία στο Σισμανόγλειο.

«Υπέγραψε» μερικές από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές δουλειές, μεταφέροντας στη μικρή οθόνη σπουδαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας όπως η Εκτέλεση, τα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, ο Κίτρινος Φάκελος, την Πρόβα Νυφικού, το Εκείνος κι Εκείνος, τα Ματωμένα Χώματα, το Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα και πολλά άλλα.

«Κάτσε καλά Γεράσιμε»… Ο άνθρωπος που “ενέπνευσε” ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα της μαθητιώσας νεολαίας, ο Γεράσιμος Αρσένης, φεύγει από τη ζωή στις 19 Απριλίου σε ηλικία 85 ετών.

Ήταν ο πρώτος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Μια μέρα μετά, έρχεται ακόμη ένας θάνατος: ο Γιάννης Βόγλης αφήνει την τελευταία του πνοή στις 20 Απριλίου. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που γνώρισε το ελληνικό θέατρο.

Έγινε γνωστός από την ταινία “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”. Θρυλική έγινε η ατάκα του στην ταινία “Κορίτσια στον ήλιο”‘, «στάσου μύγδαλα!» στην συμπρωταγωνίστριά του, Αν Λόμπεργκ.
 

Ένας νέος άνθρωπος και ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης. Ο άνθρωπος που έγινε η ψυχή του Gagarin. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης δεν έμεινε στη «σκιά» του πατέρα του, Χάρρυ Κλυν.

Έγραψε τη δική του ιστορία αλλά έφυγε από τη ζωή μόλις στα 49 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο. Το 1993 ήταν εκείνος που σκηνοθέτησε το video clip για το εμβληματ κομμάτι “Δεν Χωράς Πουθενά” του συγκροτήματος Τρύπες.

Ο βουλευτής Μαντάς, μέλλων υπουργός Ναυτιλίας (θρυλική ατάκα από την ταινία Τζένη Τζένη) δεν είναι πια εδώ. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ένας από τους ωραιότερους άνδρες του ελληνικού κινηματογράφου, ένας εμβληματικός ζεν πρεμιέ, πέθανε μετά από πολύχρονη μάχη με πολλά προβλήματα υγείας στις 23 Αυγούστου.

Πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις πιο γνωστές και πιο επιτυχημένες ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου και ενέπνευσε το “σλόγκαν”… «κορίτσια ο Μπάρκουλης».

Θλίψη…

Ένας μήνας γεμάτος θρήνο. Στις 3 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη ζωή ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα και ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς Θάνος Ανεστόπουλος.

Ήταν μόλις 49 ετών και έπασχε από καρκίνο των οστών.

Μια μέρα μετά έγινε γνωστός ο θάνατος του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλλιου, ο οποίος είχε σοκάρει το πανελλήνιο όταν ανακοίνωσε πως πάσχει από καρκίνο και είχε αποφασίσει να κάνει ευθανασία. Πέθανε στο σπίτι του από υπερβολική δόση ηρεμιστικών…

Ο Λάμπρος Χαβέλας, ο δικός μας Λάμπρος, το πιο φωτεινό χαμόγελο του ρεπορτάζ, χάθηκε ξαφνικά το μεσημέρι της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο σε παράδρομο της Κηφισίας, έπεσε από τη μηχανή του και το χτύπημα στο κεφάλι ήταν μοιραίο.

Βύθισε στο πένθος εκτός από την οικογένειά του κι όλους εμάς που τον ζήσαμε και δουλέψαμε μαζί του…

Ο Ταξίαρχος Θεοχάρης ή κατά κόσμον Γιώργος Βασιλείου, μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, πέθανε την 1η Νοεμβρίου.

Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και έγινε πανελληνίως γνωστός από το ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά Καλημέρα Ζωή του Νίκου Φώσκολου.

Ακόμη ένας θάνατος που σόκαρε. Ξημερώματα της 5ης Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Βγενόπουλος από ανακοπή καρδιάς.

Είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη όχι μόνο με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και την εμπλοκή του στα κοινά του Παναθηναϊκού αλλά και εξαιτίας των «περιπετειών» που είχε με τη δικαιοσύνη.

Πανελλήνια συγκίνηση για τον Κωστή Στεφανόπουλο

Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη το βράδυ της Κυριακής 20 Νοεμβρίου όταν έχασε τον Πρόεδρο της καρδιάς όλων των Ελλήνων.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ένας πολιτικός που είδε τους πολίτες να του γυρνούν την πλάτη πολλές φορές και να τον αγαπούν ίσως όσο κανέναν άλλο όταν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέθανε σε ηλικία 90 ετών μετά από σύντομη παραμονή στο νοσοκομεία με πνευμονία. Η υγεία του είχε κλονιστεί τα τελευταία χρόνια και είχε απομακρυνθεί από τη δημόσια ζωή.

Τέλος, ακόμη ένας σημαντικός ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που «έφυγε» μέσα στο 2016.

Ο Πέτρος Φυσσούν άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού…

Επιμέλεια: Μαίρη Καλουτσάκη – Χρήστος Μαυραγάνης
Φωτογραφίες Αρχείου: Eurokinissi / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε