Ελλάδα

Κοτζιάς σε ΠΔΓΜ: Ελάτε να τα βρούμε

Την πρόθεσή του να προσκαλέσει στην Αθήνα τον νέο ομόλογό του της πΓΔΜ ώστε να "βρούμε τρόπους και για να εντείνουμε τη συνεργασία μας αλλά και για να ξεπεράσουμε δημιουργικά και μέσα στην κουλτούρα της δημοκρατικής συναίνεσης ό,τι προβλήματα κουβαλάμε" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για την πΓΔΜ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, Ντάβορ Ίβο Στίερ.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ και πως του ανακοίνωσε την πρόθεση του να προσκαλέσει τον υπουργό του των Εξωτερικών, μόλις πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι μέλημα της Ελλάδας για την πΓΔΜ είναι η ενότητα, η ακεραιότητα και η σταθερότητα της για την ίδια και το μέλλον της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία των Σκοπίων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι “έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα για τη βόρειο γείτονά μας η ενότητα της, η ακεραιότητα της και η σταθερότητα της. Και ότι όλοι οι γείτονες της και τα κράτη που ενδιαφέρονται και σχετίζονται μαζί της πρέπει να συμβάλουν στο να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη χώρα και το μέλλον της. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και η γνώμη μας είναι- σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι- ότι η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία αυτής της χώρας”.

“Πάντα το λέω” πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, “ότι η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Θέλουμε τη βόρεια γείτονα μας να την βγάλουμε από την φυλακή που έβαλε τον εαυτό της και να κατανοήσει ότι στοιχεία της ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι η πολιτική συναίνεσης και συμβιβασμών τόσο στην εσωτερική πολιτική ζωή όσο και στη γειτονιά μας”.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα “ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναπτύξουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πολλαπλασιάζονται χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι διπλωμάτες μας, και να βρούμε και να αναπτύξουμε κι άλλα πεδία συνεργασίας. Θέλουμε τη σταθερότητα αυτής της χώρας, και όπως πειραχτικά λέω στα αγγλικά, αυτή η χώρα είναι δώρο των θεών αλλά δεν επέλεξαν καλό νονό” κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Παρέμβαση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζει με μονομερείς αποφάσεις»
Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι έχει προσεγγίσει τις λιβυκές αρχές με καλή πίστη και έχει εμπλακεί σε συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών
Ηνωμένα Έθνη
Αναπάντητα τα ερωτήματα για την έκρηξη στην πολυκατοικία στον Κολωνό - Στο χειρουργείο για τα τραύματα σε πρόσωπο και σώμα ο αστυνομικός
Οι αρχές κα΄νουν εξονυχιστικές έρευνες για να διαπιστώσυν ποιός ήταν αυτός ποτ τοποθέτησε τη σακούλα στη πυλωτή της πολυκατοικίας
κολωνος εκρηξη
Φωτογραφίες ντοκουμέντα από την έκρηξη στον Κολωνό - Η παγιδευμένη με εκρηκτικά σακούλα, ο πυροκροτητής και τα σενάρια της ΕΛΑΣ
Ο μηχανισμός φέρεται να ενεργοποιήθηκε όταν ανθυπαστυνόμος πάτησε κατά λάθος ένα κουμπί - Οι Αρχές εξετάζουν αν πραγματικός στόχος ήταν το πρόσωπο που θα παραλάμβανε τα ναρκωτικά
Εικόνα από τον εκρηκτικό μηχανισμό