Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κρίσιμη εβδομάδα για την Αττική – Μάσκες παντού το επόμενο βήμα;

Κρίσιμη εβδομάδα για την Αττική – Μάσκες παντού το επόμενο βήμα;

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις επόμενες αποφάσεις όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων στην Αττική, καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται. Εντείνονται οι έλεγχοι σε κλειστές δομές μετά τα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Ποιες οι σκέψεις για το ωράριο σε εστιατόρια και καφετέριες.

Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την Αττική, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει υψηλός, αν και σταθεροποιημένος.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στην Αττική και η οποία θα γίνει εντός της εβδομάδας. Αυτό τόνισε, άλλωστε, και ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Open το Σάββατο (03.10.2020), επισημαίνοντας πως «τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά και πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα αποδώσουν αυτά και μετά να δούμε αν θα πάρουμε άλλα».

Click4more Ιδού τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα για τον περιορισμό του κορονοϊού

Το ενδιαφέρον στρέφεται πάντως για μία ακόμη φορά στις κλειστές δομές, ύστερα από το περιστατικό με το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν, ενώ επισημαίνεται ακριβώς γι’ αυτό το λόγο πως είναι εξαιρετικά σημαντική η ατομική ευθύνη πολιτών και επαγγελματιών και η πιστή τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν.

Τα μέτρα που εξετάζονται στην Αττική

Ένα από τα μέτρα που δεν αποκλείεται πάντως να εφαρμοστούν σύντομα είναι αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι από τους ειδικούς εδώ κι αρκετό καιρό και φαίνεται ν’ αποτελεί το επόμενο βήμα στη λίστα των μέτρων που έχει παραδοθεί στον πρωθυπουργό.

Αντιθέτως, το ενδεχόμενο να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στις 10 το βράδυ αντί τα μεσάνυχτα, όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν φαίνεται να εξετάζεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Παραμένει, ωστόσο, ένα ενδεχόμενο μέτρο σε ύστερη φάση.

Click4more Σαββατόβραδο και… χαμός ξανά στις πλατείες! (pics, video)

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το lockdown, το οποίο αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο της κυβέρνησης εάν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει εκτός των ορίων ελέγχου.

Η συμφωνία για το lockdown

Ενδιαφέρον είχε πάντως η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συζήτησή του με τον ιστορικό, Γιουβάλ Νώε Χαράρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε συγκεκριμένα πως «είναι αδιανόητο να πάμε σε ένα γενικό lockdown και γι’ αυτό υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Click4more Κραυγή αγωνίας από γιατρό του Σωτηρία στο newsit.gr: Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά οδήγησαν στα κρούσματα κορονοϊού 

Εξήγησε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας κανείς δεν ήξερε πολλά για τον ιό και γι’ αυτό το lockdown επελέγη ως λύση. Μολαταύτα, έκανε αναφορά στα τοπικά lockdown ως ενδεχόμενο μέτρο, μαζί με την «έξυπνη» ιχνηλάτηση και τα μαζικά τεστ.

«Έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες. Ελπίζω, όμως, και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι εάν κάποιος ρωτήσει αν αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η απάντηση είναι καθαρά όχι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις