Ελλάδα

Ξεκίνησε η διαδικασία ανέλκυσης του “Αγία Ζώνη 2”

Ξεκίνησε η διαδικασία ανέλκυσης του ναυαγίου του "Αγία Ζώνη 2" σήμερα Παρασκευή (24.11.2017), που στις 10 Σεπτεμβρίου με την βύθισή του είχε προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή στην θάλασσα και τις παραλίες του Σαρωνικού.

Συγκεκριμένα, πλωτός γερανός του ομίλου «Σπανόπουλου» με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων, εγκαταστάθηκε σήμερα πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται βυθισμένο, το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη 2».

Το δεξαμενόπλοιο,κατασκευής του 1972, βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11.

Στο σημείο ο Νεκτάριος Σαντορινιός

Το σημείο όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι με πλωτό σκάφος του λιμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.

Ο κ. Σαντορινιός έχει τονίσει σε δηλώσεις του παλαιότερα ότι στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι το «Αγία Ζώνη 2» να ανελκυθεί και να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα και για τα υπόλοιπα καταγεγραμμένα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά.

Συνεχίζεται η αντιρρύπανση

Στην περιοχή του ναυαγίου όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 50 άτομα, δύτες ρυμουλκά και σκάφη αντιρρύπανσης.

Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία ήταν αυτή που προχώρησε στην ανέλκυση του πλοίου “Yusuf Cepnioglu”, που προσάραξε φορτωμένο με 204 containers βόρεια της Ν. Μυκόνου αλλά και τoυ φορτηγού “Goodfaith”.

Το ναυάγιο από την δεύτερη ημέρα της βύθισής του σφραγίστηκε και απαντλήθηκαν στη συνέχεια τα καύσιμα που είχε στο εσωτερικό του περίπου 2.535 μίγματα πετρελαιοειδών.

Ο όμιλος Σπανόπουλου με επιστολή προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, είχε αναφέρει εδώ και καιρό ότι η εταιρεία αρχίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, για την απάλειψη κάθε δυσμενούς συνέπειας από την ύπαρξη του ναυαγίου και του οποιοδήποτε κινδύνου που θα μπορούσε να προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό το θαλάσσιο περιβάλλον.»

Η κατάσταση των παραλιών

Στο μεταξύ στη Σαλαμίνα έχουν πλέον, ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών στις περιοχές Κυνόσουρα – Λιμνιώνα καθώς και στις λοιπές περιοχές, πλην της περιοχής «Θεατράκι», μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

Στην περιοχή εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 83 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων. Επίκειται πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών σε όλη την περιοχή της Σαλαμίνας τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έμπειρος ορειβάτης από την Ηλεία μεταξύ των τεσσάρων νεκρών από τη χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη – Τελευταία στιγμή δεν πήγε μαζί τους και πέμπτος
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από το βουνό τον 5ο της παρέας και σώθηκε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές ότι οι φίλοι του αγνοούνται - Η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου
ΦΩΤΟ tempo24.news 8
Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα του 7χρονου που πέθανε από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας στη Ροδόπη
Ο έξι ετών αδελφός του επτάχρονου και ο πατέρας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Η ξυλόσομπα που βρισκόταν στο δωμάτιο φέρεται να στάθηκε αιτία για τη μοιραία πυρκαγιά
Φωτιά σε σπίτι στη Ροδόπη
Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου που συνελήφθη για τη δολοφονία της - «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
Σύμφωνα με την Αγγελική Νικολούλη που ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση μέσα από την εκπομπή της, «πέρα από τα χάπια, της προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο και έβαλε φωτιά»
Ελένη Παπαδοπούλου: Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
5
«Ετοιμάσαμε την τελευταία της βαλίτσα, δεν γύρισε ποτέ» λέει ο σύντροφος της 42χρονης αεροσυνοδού του μοιραίου Falcon
Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές εξετάζουν κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να δουν αν υπήρξε εξωτερική παρέμβαση από τρίτους πριν από τη μοιραία πτήση
Μαρία Παππά