Ελλάδα

Μαγιορκίνης: «Κρούσματα μεταπνευμονοϊού έχουμε εδώ και χρόνια – Η γρίπη είναι πιο βαριά»

«Έχει αλληλοεπικάλυψη με τα συμπτώματα της γρίπης - Όλοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν την ίδια έκφραση»

Η νόσηση από μεταπνευμονοϊό ενός 71χρονου στην Θεσσαλονίκη προκάλεσε ανησυχία, αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί με το κρούσμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη που μίλησε στον ΣΚΑΙ για τον μεταπνευμονοϊό μετά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, «κρούσματα του ιού αυτού έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Τον γνωρίζουμε από το 2001 και ενδέχεται να κυκλοφορεί από το 1950».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής… «Μπορεί να έχουμε όλοι νοσήσει από τα 5 μας. Αυτά που μας αναφέρουν είναι ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και 10ετιες. Όλοι έχουμε αντισώματα έναντι του ιού αυτού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει και απέναντι στους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς».

Αναφέρθηκε και στις διαφορές με την πανδημία του covid λέγοντας χαρακτηριστικά… «Ο κορονοϊός ανακοινώθηκε εντός των 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 για τον οποίο δεν είχαμε αντισώματα και για τον οποίο η Κίνα είχε ξεκινήσει ήδη lockdown. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που ζήσαμε πριν από 5 χρόνια με αυτό που αναφέρεται αυτή τη στιγμή».

Μίλησε και για τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού επισημαίνοντας ότι «έχει αλληλοεπικάλυψη με τα συμπτώματα της γρίπης, όλοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν την ίδια έκφραση. Ο μεταπνευμονοϊός είναι η δεύτερη αιτία νοσηλείας στα παιδιά και στους άνω των 65 είναι σημαντικός λόγος για να μπουν στη ΜΕΘ, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια. Η γρίπη είναι πολύ πιο βαριά».

Επανέλαβε επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή. «Δεν έχουμε ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο κι αυτό γιατί δεν έχει θεωρηθεί σημαντικός για να υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας στον κόσμο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ένταση στην πορεία για την Παλαιστίνη στο Σύνταγμα: Πλήθος κόσμου φώναξε συνθήματα κατά του πολέμου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο - Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία έως την πρεσβεία του Ισραήλ
Διαδηλωτές
Ανανεώθηκε πριν 28 λεπτά
5
Συγκλονίζει ο καρκινοπαθής που κατήγγειλε πως πήρε 1 χρόνο μετά τη βιοψία του: «Αντί συγγνώμης μου ζητούν τα ρέστα»
Ο 56χρονος κατήγγειλε πως το Δημόσιο του ζητά πλήθος εγγράφων και 2 πραγματογνωμοσύνες οι οποίες καθυστερούν την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης - «Δεν θα προλάβω, θα βγει πρώτα η νεκροψία μου»
Άνδρας
3,5 χρόνων κορίτσι πνίγηκε σε πισίνα στη Ρόδο - Υπεράνθρωπη η προσπάθεια των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή
Το παιδί διασκέδαζε υπό την επίβλεψη της γιαγιάς του - Αυτόπτες μάρτυρες το ανέσυραν από την πισίνα μελανιασμένο και χωρίς τις αισθήσεις του - Οι διασώστες ξεκίνησαν άμεσα τη διαδικασία ανάνηψης αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά
Πισίνα
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
16
Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης - Το σχέδιο πτήσης, το λάθος και η έλλειψη δυναμικής
Νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες για την πτώση του ελικοπτέρου - Καταθέτει για το ατύχημα ο πιλότος - Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία ανέλκυσης του ελικοπτέρου από τον βυθό της Μαρίνας
Η στιγμή που το ελικόπτερο βυθίζεται στη θάλασσα της Βουλιαγμένης
11