Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Μαγνησία: SOS για τη λίμνη Κάρλα – Απειλούνται χωριά, ανεβαίνει κι άλλο η στάθμη της

Μαγνησία: SOS για τη λίμνη Κάρλα – Απειλούνται χωριά, ανεβαίνει κι άλλο η στάθμη της

Μεγάλος κίνδυνος για τη Μαγνησία υπάρχει και σήμερα (15.9.2023) λόγω της λίμνης Κάρλα (αρχαία Βοιβηίς), που το τελευταίο 24ωρο απειλεί να κατακλύσει με τα νερά της ό,τι απέμεινε αλώβητο από τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Η στάθμη της λίμνης Κάρλα ανεβαίνει συνεχώς από τα νερά του Πηνειού και απειλούνται τα παρακάρλια χωριά της Μαγνησίας, όπως το Στεφανοβίκειο, ο Ριζόμυλος και τα Κανάλια και για τον λόγο αυτό χτες το βράδυ το 112 ήχησε και ζήτησε από τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Για την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα, η οποία τροφοδοτείται από τα νερά που έχουν πλημμυρίσει την περιοχή, έχει σημάνει συναγερμός.

Η στάθμη των νερών ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι γύρω οικισμοί. Χτες, λίγο μετά τις 8 μ.μ. εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα 112 και για το Σωτήριο, τη Νίκη και το Αχίλλειο.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στα βόρεια της Μαγνησίας στη λίμνη Κάρλα όπου το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.

Από την υπερχείλιση της Κάρλα, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλιακά χωριά και ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία. 

Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους, αλλά και τους ειδικούς, η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της, που αποδείχθηκε αποτυχημένη και πενήντα χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή ελεγχόμενου μεγάλου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις