Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μας πήραν και μας σήκωσαν ο “Ξενοφών” και ο “Ζορμπάς” – Δεμένα πλοία – Κλειστά σχολεία – Καταστροφές και μέτρα προστασίας [pics]

Μας πήραν και μας σήκωσαν ο “Ξενοφών” και ο “Ζορμπάς” – Δεμένα πλοία – Κλειστά σχολεία – Καταστροφές και μέτρα προστασίας [pics]
φωτογραφία: Eurokinissi

– Δίδυμη κακοκαιρία στην Ελλάδα – Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλές περιοχές της Αττικής!
– Ο “Ξενοφών” και ο “Ζορμπάς” ξεσπούν με μανία στις στεριές και τις θάλασσες
– Κλειστά σχολεία, αγκυροβολημένα πλοία και πεσμένα δέντρα εξαιτίας των 9 και τοπικά 10 μποφόρ
-Επείγουσα προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
– Ακούστε σε video την πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό

Η κακοκαιρία που ονομάστηκε “Ξενοφών” θα συνεχίσει την πορεία της και την Παρασκευή (28.09.2018) δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Οι εντάσεις των ανέμων θα διατηρηθούν στα 9 και τοπικά στα 10 μποφόρ. Δεν αποκλείεται στο Κάβο Ντόρο οι άνεμοι να φτάσουν ακόμα και τα 11 μποφόρ!

Από την άλλη, οι ισχυροί αυτοί βοριάδες θα φέρουν περισσότερο κρύο με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να μην ξεπεράσει τους 19 – 20 βαθμούς Κελσίου στις μέγιστες τιμές του.

Εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές είναι οι περιοχές της Αττικής στις οποίες έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος. Συγκεκριμένα από το Σούνιο μέχρι και το Λαύριο, τα σπίτια είναι στο… σκοτάδι.

Επίσης, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα κυριαρχεί ηλιοφάνεια, στην Κεντρική Ελλάδα και κάτω εκδηλώνονται τοπικές βροχές, μικρής έντασης και έκτασης, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια από τα 1.800 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στα βουνά της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου.

Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@newsit.gr ή στην σελίδα του newsit.gr στο Facebook

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένας μικρός στρόβιλος μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στο Νότιο Ιόνιο που έχει ονομαστεί “Ζορμπάς”, ο οποίος κινείται απόψε από τα ανοιχτά της Μάλτας προς τα ανατολικά στη Μεσόγειο.

Χέρι – χέρι “Ξενοφών” και “Ζορμπάς”

Ο “Ζορμπάς” θα μας επηρεάσει από την Παρασκευή (28.09.2018) κυρίως τις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας, δηλαδή τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, τα Κύθηρα και την Κρήτη, με έντονες βροχές και αρκετές καταιγίδες.

Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται ουσιαστικά από την Κυριακή (30.09.2018) και μετά και καθώς θα μπαίνει πια ο Οκτώβριος φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλύτερος με περισσότερο ήλιο, λιγότερους ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι 25 – 26 βαθμούς Κελσίου, κοντά στα φυσιολογικά, επιτέλους, για την εποχή επίπεδα.

Ακούστε τον Τάσο Αρνιακό:

Μας πήρε και μας σήκωσε ο “Ξενοφών”!

Περιμένοντας τον μεσογειακό κυκλώνα στο νότιο Ιόνιο, εξακολουθεί να σαρώνει η κακοκαιρία με τους πολύ θυελλώδεις ανέμους που ξηλώνουν διάφορα αντικείμενα στο πέρασμά τους.

Σε πολλές περιοχές της Αττικής έχουν πέσει δέντρα και κάδοι… πάνε κι έρχονται στους δρόμους, με την Πυροσβεστική να έχει σε ένα 24ωρο κοντά 530 (!) κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων από την κακοκαιρία. Και αυτό μόνο στην Αττική!

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, έχουν συγκροτηθεί και επιχειρούν 40 συνεργεία με 80 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Στην Άνω Γλυφάδα η μανία των ανέμων ξήλωσε τέντες διαμερισμάτων πολυκατοικιών

Και από τα νότια προάστια της Αττικής στα βόρεια και πιο συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι, τα 9 και 10 μποφόρ ξερίζωσαν ακόμη και δέντρα από τα πεζοδρόμια, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν τραυματισμοί.

Προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου

Κλειστά την Παρασκευή όλα τα σχολεία στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή (28.9.2018) όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής λόγω του κύματος κακοκαιρίας που χτυπάει όλη την χώρα.

Κλειστά θα είναι την Παρασκευή (28.09.2018) τελικά όλα τα σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια με απόφαση της Ρένας Δούρου, καθώς επίσης και οι βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που χτυπάει όλη την χώρα. Στην απόφαση συμπεριλαμβάνονται και τα ιδιωτικά σχολεία.

Αγκυροβολημένα τα πλοία στα λιμάνια

Για ακόμη μια μέρα είναι δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που σαρώνουν όλη τη χώρα και κατά τόπους φτάνουν ακόμη και τα 10 μποφόρ!

Κλειστή είναι και η γραμμή Παλούκια – Πέραμα όπως και το Ρίο – Αντίρριο. Δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Σε αυξημένη ετοιμότητα καλεί η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει ενημερώσει να βρίσκονται τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Καιρός: Αγριεμένος αναμένεται να είναι την Παρασκευή (28.09.2018)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και βαθμιαία τις Κυκλάδες την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Άνεμοι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Αναλυτική πρόγνωση:

Αττική

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα.

άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

θερμοκρασία: από 09 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στέρεα, Δυτική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο νότιο ιόνιο και την Πελοπόννησο οπού κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο ιόνιο 9 και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στην ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική στέρεα και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νοτιά 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στην Κρήτη και βαθμιαία στις Κυκλάδες.

άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 16 έως έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στη νοτιά Κρήτη η μέγιστη 2 με Ξ βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.

άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. στα νοτιά νότιοι νοτιοανατολικοι 4 με 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις