Μάσκες: Ποιες είναι τελικά οι σωστές και πόσο κοστίζουν για μια τετραμελή οικογένεια

Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Τι ισχύει με τις μάσκες και τα νέα δεδομένα της πανδημίας μετά τον συναγερμό που ηχεί λόγω των μεταλλάξεων; Ποιες είναι καλύτερες και πόσο… πάει το μαλλί για μια οικογένεια τον μήνα. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Στο στόχαστρο των ειδικών μοιάζουν να έχουν μπει οι υφασμάτινες μάσκες και η αντοχή τους στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μετά από την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι είναι ασφαλείς υπό προϋποθέσεις αλλά και την απόφαση τριών χωρών να προχωρήσουν στην επιβολή της χρήση μασκών FFP2. Τι συμβαίνει όμως στα καθ’ ημάς και πως έχει διαμορφωθεί το κόστος των μασκών;

Με τις δόσεις των εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εύθραυστη ισορροπία και με το ενδιαφέρον των ειδικών να στρέφεται στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, οι ειδικοί τονίζουν πως ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας που άλλαξε τη ζωή όλης της παγκόσμιας κοινότητας, τα βασικά εργαλεία που συνεχίζουμε να έχουμε στα χέρια μας για την καταπολέμηση του ιού, παραμένουν τα αυστηρά μέτρα προστασίας με κορυφαίες ανάμεσα σε αυτά, τις μάσκες.

click4more: Δείκτης θετικότητας, τρίτο κύμα κορονοϊού και μεταλλαγμένο στέλεχος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Το ότι οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και κάλυψη από τις υφασμάτινες είναι δεδομένο, το μαρτυρούν άλλωστε και τα ίδια τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες που δίνονται για τη χρήση τους» εξηγεί στο newsit.gr, ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, μέλος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών, και συμπληρώνει: «Το ότι οι ποιότητες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι δεκάδες, είναι επίσης δεδομένo».

Πόσο… πάει το μαλλί;

Από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται κατά μέσο όρο από € 24 έως € 72 τον μήνα αν κάνει χρήση χειρουργικών μασκών και από € 24 έως € 60 εφάπαξ αν προτιμήσει υφασμάτινες μάσκες.

μάσκες
Σύμφωνα με τoν κ. Κακονίκο, η χειρουργική μάσκα δεν σταμάτησε ποτέ να κινείται, ακόμα και όταν άρχισαν να επικρατούν οι υφασμάτινες μάσκες. Αν μάλιστα η χειρουργική μάσκα είναι καλής ποιότητας και χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να φορεθεί και μια ολόκληρη ημέρα.

Το θετικό νέο είναι ότι η τιμή των συγκεκριμένων μασκών εξορθολογίζεται διαρκώς. «Σήμερα ανάλογα με την προέλευση και την ποιότητά τους, οι τιμές για τη χειρουργική μάσκα κινούνται από € 0,15 έως € 0, 30 το τεμάχιο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πέσουν περαιτέρω» εξηγεί ο κ.Κακονίκος και προσθέτει: «Υπάρχουν όμως και εδώ ποικιλίες. Μια καλή χειρουργική μάσκα, φτιαγμένη από ελληνική κατασκευάστρια εταιρεία, μια χειρουργική μάσκα δηλαδή που ανάμεσα στα άλλα βοηθάει και τον χρήστη της να αναπνέει καλύτερα κοστίζει 25 λεπτά».

click4more: Κορονοϊός: Παγωμάρα έφερε η αύξηση των κρουσμάτων – Τι θα ανοίξει και τι όχι τη Δευτέρα

Όσο για την τιμή μιας FFP2 μάσκας με φίλτρο αέρα (ή Ν95 όπως τις ονομάζουν στην Αμερική ή KN95 όπως τις ονομάζουν στην Κίνα ή respiratory όπως είναι η ονομασία τους στα αγγλικά), αυτή ξεκινάει από 2 ευρώ. Αυτή η μάσκα έχει το προνόμιο να παρέχει πολύ καλύτερη αναπνευσιμότητα στον χρήστη της και με προσεχτική χρήση μπορεί να αντέξει και περισσότερο από μια ημέρα (όχι όμως και για πολλές ημέρες).

Τι προτιμά ο κόσμος

Όσο για τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στη χρήση της μάσκας, ο κ. Κακονίκος παρατηρεί ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που φοράει κακοφτιαγμένες μάσκες, υπάρχει όμως και πολύς ακόμα που φοράει τις σωστές και επενδύει στο να είναι οι κατάλληλες. Υπάρχουν ακόμα και συμπολίτες μας που αγοράζουν ακριβής ποιότητας μάσκες αλλά δεν τις χρησιμοποιούν σωστά (ο τρόπος που τις φορούν, που τις συντηρούν κτλ).

Τέλος, όσον αφορά στην τιμή των υφασμάτινων μασκών που πωλούνται στα φαρμακεία και οι οποίες έχουν μια μίνιμουμ ποιότητα, αυτές κοστίζουν από €1.90 έως €2.30. Πρόκειται για μάσκες στις οποίες αναγράφεται η σύσταση του υφάσματος, η προέλευση του προϊόντος κτλ. Στις πιο ποιοτικές και ασφαλείς υφασμάτινες μάσκες με layers στρώματα) η τιμή ανεβαίνει στα € 4.

Σημειώνεται πάντως εδώ, πως με μια απλή αναζήτηση στο internet αλλά και με μια βόλτα έξω στην αγορά, διαπιστώνει κανείς πως η τιμή των υφασμάτινων μασκών ξεκινούν από € 1 αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ένα απλό κομμάτι υφάσματος με δύο λαστιχάκια στο πλάι και χωρίς καμία περιγραφή του προϊόντος. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς για αυτές τις μάσκες που νοτίζουν πιο εύκολα από όλες, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και έπειτα να χάνουν τελικά την προστατευτικότητά τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το κοινό τις επιλέγει με βάση το σχέδιο του υφάσματος.

Πώς ξεκίνησε η συζήτηση για τις κατάλληλες μάσκες

Το καμπανάκι κινδύνου που έχουν χτυπήσει σε όλες τις χώρες οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, έκαναν πριν από λίγες ημέρες την Γερμανία να καταστήσει υποχρεωτικό για τα άτομα που μπαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ να φορούν μάσκες ιατρικού τύπου: δηλαδή FFP2 ή χειρουργική μάσκα. Είχαν προηγηθεί οι αυστηρότεροι κανονισμοί που επέβαλε η Βαυαρία, η οποία απαίτησε μάσκες αντίστοιχες των FFP2 στα καταστήματα και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ανάλογα έπραξε κι η Αυστρία, η οποία έκανε υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας τύπου FFP2, ενώ όσοι δεν φορούν τη συγκεκριμένη, θα πληρώνουν πρόστιμο 25 ευρώ

μάσκες

Η Γαλλία ζήτησε από την πλευρά της, να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πάντως, οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος. Παρ΄ όλα αυτά, ο οργανισμός τονίζει ότι η υφασμάτινη μάσκα είναι ασφαλής αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να καθαρίζονται και να σιδερώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Θα μπορούσαν να αλλάξουν οι οδηγίες για τις μάσκες;

Όπως πάντως εξήγησε στο newsit.gr υψηλόβαθμη ιατρική πηγή, τα όσα ισχύουν για τις μάσκες είναι ρευστά και οι εντολές αλλάζουν διαρκώς. Μάλιστα όπως σημείωσε ο ίδιος, ποιος μπορεί να ξεχάσει την κριτική που δέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στο πρώτο κύμα της πανδημίας όταν στη αρχή είπε ότι οι μάσκες δεν μας προστατεύουν για να το αναιρέσει μετά από λίγο;

click4more: Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Στο κόκκινο η αγωνία για τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα

Φυσικά δεν ήταν ο κ. Τσιόδρας που είχε αλλάξει την γνώμη του αλλά ο ΠΟΥ. Κανείς, λοιπόν δεν αποκλείει, όπως μας είπε η πηγή μας, σε 20 ημέρες από τώρα ο ΠΟΥ να προβεί σε νέες οδηγίες και να συστήσει καθολική χρήση της χειρουργικής μάσκας. Σημειώνεται πάντως εδώ πως σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία όπου αποφασίστηκε να χρησιμοποιούνται ευρέως οι FFP2, οι μάσκες αυτές επιδοτούνται για το κοινό μέσω του εθνικού συστήματος υγείας, με τους πολίτες να πληρώνουν ένα χαμηλό αντίτιμο για αυτές τις ακριβές και ποιοτικές μάσκες. Στις φτωχότερες χώρες –όπως η δική μας- πόσο εύκολο είναι αυτό;

Πίνακες με ενδεικτικά κόστη για τις χειρουργικές μάσκες για μια τετραμελή οικογένεια

Κόστος για τετραμελή οικογένεια ημερησίως

Χαμηλή Υψηλή  
€ 0,60 € 1,20 (1μάσκα την ημέρα ανά άτομο)
€ 1,20 € 2,40 (2 μάσκες την ημέρα ανά άτομο)
€ 1,80 € 3,60 (3 μάσκες την ημέρα ανά άτομο)

Κόστος για μια τετραμελή οικογένεια μηνιαίως

Χαμηλή Υψηλή  
30 X 0,60 = € 18 30 X 1,20 = € 36 (1 μάσκα ημερησίως)
30 X 1,20 = € 36 30 X 2, 40 = € 72 (2 μάσκες ημερησίως)
30 X 1,80 = € 54 30 X 3, 60 = € 108 (3 μάσκες ημερησίως)

Μέσο μηνιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια

0, 20 X 4 = 0, 80 X 30 = € 24

0, 20 X 4 X 2= 1, 60 X 30= € 48

0, 20 X 4 X 3 = 2, 40 X 30 = € 72

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες: Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Δημήτρης Λιγνάδης: Ιδού η αίτηση ακυρότητας – Αιχμές για τους καταγγέλλοντες και την ανακρίτρια

Δημήτρης Λιγνάδης: Ιδού η αίτηση ακυρότητας – Αιχμές για τους καταγγέλλοντες και την ανακρίτρια

Στο «φως» όσα υποστηρίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης με την αίτηση ακυρότητας που κατέθεσε ο ΑΛέξης Κούγιας. Κατηγορεί την ανακρίτρια για προκατάληψη. «Βολές» και στους καταγγέλλοντες. Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει το κείμενο που κατέθεσε ο ηθοποιός - σκηνοθέτης.
Πάσχα στο χωριό; Η ελπίδα Κοτανίδου για «άνοιγμα» των μετακινήσεων από νομό σε νομό (video)

Πάσχα στο χωριό; Η ελπίδα Κοτανίδου για «άνοιγμα» των μετακινήσεων από νομό σε νομό (video)

«Το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που είχε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού». Αυτό ανέφερε ... Διαβάστε περισσότερα
Λύγισε ο Βασίλης Κικίλιας για το βρέφος 24 ημερών που είναι στην ΜΕΘ με κορονοϊό

Λύγισε ο Βασίλης Κικίλιας για το βρέφος 24 ημερών που είναι στην ΜΕΘ με κορονοϊό

Εμφανώς συγκινημένος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στο βρέφος 24 ημερών που νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Παίδων με κορονοϊό.  Ο κ. Κικίλιας ... Διαβάστε περισσότερα
Ένταση στο κέντρο της Αθήνας στην πορεία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας στην πορεία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Τεταμένο κλίμα και επεισόδια αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και στους διαδηλωτές υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: 90% πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής! Η ενημέρωση Κικίλια για το εμβόλιο (video)

Κορονοϊός: 90% πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής! Η ενημέρωση Κικίλια για το εμβόλιο (video)

Βίντεο από όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ο προγραμματισμός του σχεδίου «Ελευθερία» την ώρα που ο «αόρατος εχθρός» εξακολουθεί να «σφυροκοπά». Πάσχα... στο χωριό; Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακίνησης από νομό σε νομό άφησε η Κοτανίδου.
Δικηγόρος 40χρονης σε Κούγια: Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων δείχνει απελπισία

Δικηγόρος 40χρονης σε Κούγια: Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων δείχνει απελπισία

Απάντηση στον δικηγόρο του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια ο οποίος χαρακτήρισε την 40χρονη αναξιόπιστη μάρτυρα δίνει με ανακοίνωσή της η δικηγόρος της κα Χρύσα Παπαδοπούλου.  ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: 1913 νέα κρούσματα σήμερα 24/02

Κορονοϊός: 1913 νέα κρούσματα σήμερα 24/02

Σε 184.686 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού. 6.371 νεκροί από την αρχή τηε πανδημίας. Τα 44 χρόνια η μέση ηλικία των κρουσμάτων και τα 79 έτων η μέση ηλικία θανατων. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Υπόθεση Λιγνάδη: Στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Κούγιας και Βλάχος

Υπόθεση Λιγνάδη: Στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Κούγιας και Βλάχος

Στο πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καλούνται για εξηγήσεις οι δικηγόροι Αλέξης Κούγιας και Γιάννης Βλάχος, σχετικά με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Ειδικότερα, ... Διαβάστε περισσότερα