Σε τρεις συλλήψεις και σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος άλλων 12 ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη για μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση στην Πρέβεζα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν τρεις άνδρες ηλικίας 28, 46 και 64 ετών, για περιβαλλοντική ρύπανση στην Πρέβεζα που προέκυψε από τον ενταφιασμό αποβλήτων ζωικών προϊόντων, ενώ στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δώδεκα ακόμη ατόμων σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία και αναζητούνται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έπειτα από αίτημα συνδρομής του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, διενεργήθηκε ενδελεχής έρευνα από την οποία προέκυψε ότι:
O 28χρονος συλληφθείς με εντολή 40χρονου-ιδιοκτήτη εταιρείας, με τη συνδρομή οδηγών φορτηγών και χειριστών μηχανημάτων παρέλαβε 8 φορτηγά με ζωικά απόβλητα, τα οποία αφού μεταφέρθηκαν μέσω γειτονικής εταιρείας, της οποίας υπεύθυνος λειτουργίας είναι ο 64χρονος συλληφθείς και διαχειρίστρια 57χρονη, πετάχτηκαν στο προαύλιο της εταιρείας του 40χρονου που βρίσκεται σε περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου και ενταφιάστηκαν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα ζωικά απόβλητα προέρχονταν από επιχείρηση δύο ανδρών ηλικίας 64 και 28 ετών που βρίσκεται σε νησί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσβαση στο σημείο όπου κατέληξαν τα απόβλητα, ήταν τεχνηέντως αποκλεισμένη με χρήση μηχανήματος, φορτηγού και μεταλλικών εμποδίων.
Επίσης, στους στεγασμένους χώρους, υφίστανται δύο μονάδες αδρανοποίησης και μία αποτέφρωσης που δεν λειτουργούσαν κατά την αυτοψία, ενώ βρέθηκαν αποτιθέμενοι σε σωρούς, τουλάχιστον 200 τόνοι, ανάμικτων Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ), συσκευασμένων – μεταποιημένων τροφίμων ζωικής προέλευσης σε αποσύνθεση, αναμεμιγμένων με Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και υλικών συσκευασίας τροφίμων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών και επεμβάσεων, είναι η πρόκληση ευρείας και εκτεταμένης ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος με ρύπανση και μόλυνση του εδάφους, του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφορέα, διαταράσσοντας έτσι την οικολογική ισορροπία της περιοχής και καθιστώντας το περιβάλλον ακατάλληλο για την επιθυμητή του χρήση, επιβαρύνοντας παράλληλα ζώντες και λοιπούς οργανισμούς.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ διενεργούνται αναζητήσεις στα όρια του αυτοφώρου για τον εντοπισμό των υπόλοιπων εμπλεκομένων.


