Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μέσα στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά – “Δεν έχουμε νερό” λένε πρόσφυγες

Μέσα στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά – “Δεν έχουμε νερό” λένε πρόσφυγες

Περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, έχουν ήδη μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Ένα κέντρο που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με φαντάρους και άνδρες του λιμενικού να δίνουν μάχη με το χρόνο.

Στρατός και λιμενικό συνεχίζουν τις εργασίες για να ετοιμαστούν και τα τελευταία κοντέινερ του προσφυγικού καταυλισμού στο Σκαραμαγκά, όπου η κυβέρνηση ελπίζει να μεταφέρει όλους ή σχεδόν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι του Πειραιά. Στόχος είναι να αδειάζουν οι πύλες Ε1 και Ε2 καθώς και η Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ μέχρι το Πάσχα.

Κάθε κοντέινερ στον προσφυγικό καταυλισμό που δημιουργήθηκε στο Σκαραμαγκά έχει κρεβάτια – κουκέτες, τουαλέτα και κουζίνα, ενώ έχουν τοποθετηθεί και air condition, αφού το καλοκαίρι η ζέστη θα κάνει ανυπόφορη τη ζωή στα κοντέινερ χωρίς κλιματισμό.

Ωστόσο, πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά δήλωσαν στο newsit.gr πως για την ώρα δεν έχουν νερό! Οι εργασίες, πάντως, για να μπει αποχέτευση και παροχή νερού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και άμεσα πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί.

“Είναι λίγο το φαγητό”, είπε στο newsit.gr πρόσφυγας από τη Συρία που έφτασε τη Δευτέρα (11.04.2016) στο κέντρο φιλοξενίας από τον Πειραιά. Μέχρι στιγμής, νερό και ρεύμα έχουν 120 οικίσκοι και μέσα στην ημέρα θα έχουν ολοκληρωθεί άλλοι 30 δήλωσε ο υπεύθυνος του κέντρου.

Από την πλευρά του, ο πλοίαρχος Κ. Ντεγιάννης, συντονιστής του Πολεμικού Ναυτικού για τα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε ότι ήδη έχουν φτάσει στο Σκαραμαγκά 1000 άνθρωποι και η ζήτηση είναι αυξημένη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους υπεύθυνους του κέντρου φιλοξενίας, στον Σκαραμαγκά δεν θα γίνονται δεκτοί πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν εκεί μεμονωμένα αλλά μόνο εκείνους που μεταφέρονται οργανωμένα από το λιμάνι του Πειραιά.

«Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Ήδη από τον Πειραιά αποχώρησαν περισσότερα από 1000 άτομα που μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά. Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, ήδη έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε