Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μετάλλαξη Δέλτα: Αναμένουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα! Τι εκτιμούν Σαρηγιάννης και Σουρβίνος (vid)

Μετάλλαξη Δέλτα: Αναμένουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα! Τι εκτιμούν Σαρηγιάννης και Σουρβίνος (vid)
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Μεγάλη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά για την εν λόγω παραλλαγή αλλά και το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μίλησαν το πρωί της Δευτέρας (28/6) στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Γιώργος Σουρβίνος. 

Τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Επίσης, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 1000, επισημαίνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, ,δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασσεύσουμε νωρίτερα.

«Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας την σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή την φάση της μάχης μας με την πανδημία. Ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των εμβολιασμών, δηλώνοντας επιπροσθέτως ότι υπολογίστηκε πως ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον υπάρξει, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» εντούτοις δεν θα αρκέσει καθώς για να δούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 80-83% των εμβολιασμένων ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.  Σαρηγιάννης τόνισε πως θα δούμε ημερήσια κρούσματα να αγγίζουν τον αριθμο 1000 και πάλι εντούτοις το σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα, πράγμα που δεν θα ήταν απίθανο να συμβεί εάν δεν κάναμε κάτι για αυτό.

Click4more: Λινού για μετάλλαξη Δέλτα: Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία – «Καμπανάκι» για τον Σεπτέμβριο (vid)

Tα όσα υποστήριξε ο κ. Σαρηγιάννη επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο καθηγητής ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή στην οποία μπορούν και πρέπει να συμβούν παράλληλες δράσεις με πρώτη και κύρια την εμβολιαστική μετάλλαξη η οποία και θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις