Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Προστατευμένος ο πλήρως εμβολιασμένος» – Οι κίνδυνοι για ανεμβολίαστους και ηλικιωμένους

Μετάλλαξη Όμικρον: «Προστατευμένος ο πλήρως εμβολιασμένος» – Οι κίνδυνοι για ανεμβολίαστους και ηλικιωμένους

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχουν ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά πως «τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια».

Μάλιστα όπως είπε είναι σημαντικό να φανεί αν η μετάλλαξη Όμικρον μας προφυλάσσει από την νόσηση με την μετάλλαξη Δέλτα και να δούμε αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση όπως στη Νότιο Αφρική. Για τον αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον, διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.

Ο καθηγητής τόνισε πως καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας θα παίξει το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού το οποίο θα βγει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνθηκε.

Όσο για το αν θα υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί έτσι η ανοσία της αγέλης ξεκαθάρισε πως αυτό θα ήταν το καλό σενάριο όμως προειδοποίησε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία και Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.

Η νόσος φαίνεται να είναι ηπιότερη σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα, μεγάλης ηλικίας με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο. «Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Για την αξιοπιστία των σελφ τεστ αλλά και τον ραπιντ ξεκαθάρισε πως δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμή και τις αναφορές του FDA, για αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή εν όψει των εορτών. «Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις