Πέμπτη, 22 Φεβ.
16oC Αθήνα

Μέτρα για συγκράτηση των τιμών στο ρεύμα – Εξετάζεται διεύρυνση των κριτηρίων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Μέτρα για συγκράτηση των τιμών στο ρεύμα – Εξετάζεται διεύρυνση των κριτηρίων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Σειρά εναλλακτικών μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στο «τραπέζι» – όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες – βρίσκεται η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για το ρεύμα που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές. Επίσης, στα στα μέτρα που διερευνώνται για τη χρηματοδότηση του μέτρου περιλαμβάνεται η διοχέτευση μέρους των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών όπου καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται επίσης να προεξοφληθεί το όφελος από τη διασύνδεση της Κρήτης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αν και με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης καθώς τα σχετικά μεγέθη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Click4more: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κι άλλα «όπλα» κατά της ακρίβειας – Ποιοι θα δουν μειώσεις στο ρεύμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε θεαματικά, στα 113,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο έναντι 62-64 ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου ενώ πέρυσι, λόγω της πανδημίας είχε πέσει κάτω και από τα 40 ευρώ. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κυρίως των λιγνιτικών αλλά και των μονάδων φυσικού αερίου, έφθασαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 52 ευρώ ανά τόνο έναντι 22-27 πέρυσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις