Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μίκης Θεοδωράκης: Στην αγκαλιά της κρητικής γης όπως επιθυμούσε

Μίκης Θεοδωράκης: Στην αγκαλιά της κρητικής γης όπως επιθυμούσε

Ήταν η μεγάλη και τελευταία του επιθυμία: να ταφεί δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του στον Γαλατά Χανίων. Και αυτό ακριβώς γίνεται: ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στην Κρήτη που αγάπησε και που τον λάτρεψε. 

Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, από πολύ νωρίς το πρωί, με λουλούδια στα χέρια και δάκρυα στα μάτια, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (09.09.2021) στους δρόμους των Χανίων, στη Μητρόπολη της πόλης, για να αποχαιρετίσουν τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. Τον Ουρανο-Μίκη τους. 

Δείτε εδώ live από την ΕΡΤ

 

 

96 βρακοφόροι και πλήθος κόσμου ήταν εκεί για να συνοδεύσουν τον Μίκη Θεοδωράκη στο τελευταίο ταξίδι στην Κρήτη. Στο νησί που γέννησε τον πατέρα του και θα κλείσει και τον ίδιο στην αγκαλιά του. 

Παρόντες στο λαϊκό προσκύνημα και πολιτικοί, όπως ο Παύλος Πολάκης. Μικρά παιδιά που έγραψαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον “φίλο” τους που έφυγε. Για τον Μίκη που δεν γνώριζαν προσωπικά αλλά που ήταν και θα παραμένει τόσο δικός τους. 

Ήταν τέτοια η προσέλευση του κόσμου στο Μητροπολιτικό ναό των Χανίων που το λαϊκό προσκύνημα πήρε μια μικρή παράταση. 

Και περίπου στις 12:15 και ενώ οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα, η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε για τον Γαλατά Χανίων, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

Περίπου στις 12:50, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στο χωριό του Γαλατά. Η λέξη “αθάνατος” δόνησε ξανά την ατμόσφαιρα. Στα μπαλκόνια του, ο κόσμος του Γαλατά υποδέχτηκε τον Μίκη Θεοδωράκη με χειροκροτήματα. Στην εκκλησία του χωριού περίμεναν τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανήψια του, φίλοι, συγγενείς, συγχωριανοί. 

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης στον επικήδειο που εκφώνησε αποκάλεσε τον Μίκη Θεοδωράκη “αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης”, ενώ η κόρη του, Μαργαρίτα, τραγούδησε το “Παληκάρι”, ένα τραγούδι που έγραψε και συνέθεσε ο πατέρας της και ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. «Θα είσαι για πάντα ζωντανός στις καρδιές των ανθρώπων, περισσότερο στη δική μου καρδιά» είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Υπό τους ήχους ριζίτικων τραγουδιών, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε το ταξίδι για την τελευταία κατοικία… 

Στην κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη παραβρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και άλλοι επίσημοι, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες.

Μετά την κηδεία, θα γίνει η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα, τη μητέρα και τον αδερφό του. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις