Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μικρή η συμμετοχή στις πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μικρή η συμμετοχή στις πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

– Περίπου 3.500 κόσμος στην πορεία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για την Πρωτομαγιά
– Δίνονται σταδιακά στην κυκλοφορία οι δρόμοι του κέντρου

Μικρό πλήθος, λίγο πάθος στις πορείες που οργάνωσαν τα συνδικάτα για την 1η Μαΐου, καθώς οι συνδικαλιστές ζουν ημέρες έντονης απαξίωσης. Καλύτερη η εικόνα από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με λιγότερη απο το αναμενόμενο και εκεί συμμετοχή.

Στην κυκλοφορία δόθηκαν οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα, δηλαδή Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων και Ακαδημίας.  

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του μνημονίου αλλά και κατά της ΓΣΕΕ. 

Η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία λίγο πριν τη μία Φώναξαν συνθήματα και διαλύθηκαν. Νωρίτερα, περνώντας μπροστά από την γαλλική πρεσβεία στη Β. Σοφίας πέταξαν κόκκινη μπογιά στο κτίριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτοκαθεδρία της Γαλλίας στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης.

Πολύ μικρότερη η συμμετοχή στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Και εδώ είχαμε συνθήματα κατά του μνημονίου και των οικονομικών μέτρων αλλά και κατά της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Την τιμητική τους είχαν τα συνθήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν λόγο για αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις χωριστές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας.

Την ανάγκη για ενότητα του εργατικού κινήματος και έντασης των αγώνων τόνισαν στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης. “Εκείνο που σήμερα πρέπει κυρίως να διεκδικήσουμε είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανέστης.

Συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος

Ένταση έξω από τη Βουλή το μεσημέρι όπου ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστερας και αντιεξουσιαστών προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό που είχαν στήσει αστυνομικοί στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να φτάσουν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαμαρτυρηθούν, ωστόσο απωθήθηκαν ειρηνικά από τους αστυνομικούς και αποχωρούν μέσω της Πανεπιστημίου.

Αντιεξουσιαστές παρέμειναν για λίγο έξω από τη Μεγάλη Βρετανία, υπό τη στενή παρακολούθηση των ΜΑΤ και στη συνέχεια υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία αποχώρησαν.

Η προσυγκέντρωση των αριστεριστών έγινε στο Μουσείο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου, όπου ενώθηκαν με άλλες ομάδες.

Προσυγκέντρωση μελών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο Μουσείο

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή του Πειραιά έκανε το ΠΑΜΕ το πρωί της Κυριακής. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους και προς το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Στην απεργία συμμετέχουν τα σωματεία των ναυτεργατών ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.

Διαβάστε την είδηση για την απεργια των ναυτεργατών.

Διαβάστε την είδηση για τις κινητοποιήσεις στα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού

Το μετρό λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδι, τα τρόλεϊ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τα μπλε λεωφορεία κανονικά.

Διαβάστε την είδηση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και το ωράριο των μέσων μεταφοράς

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι η Πρωτομαγιά του 2011, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους”.

Δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε τη σχετική είδηση

Διαβάστε επίσης:

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Εργατική Πρωτομαγιά: Η ιστορία της

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε