Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μίνα Γκάγκα: Απογευματινά χειρουργεία σε χαμηλές τιμές – Τι είπε για την τέταρτη δόση εμβολίου

Κορονοϊός - Μίνα Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε στο iatropedia.gr και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό αποκλείοντας την τέταρτη δόση εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό. 

Η Μίνα Γκάγκα πρόσθεσε πως την ίδια ώρα αποκλείεται η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού το αμέσως επόμενο διάστημα και ανέφερε για την  κατάργηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού πως δεν θα πρέπει να βιαστούμε, αλλά να κινηθούμε “με αργά και προσεκτικά βήματα, όπως αργά υποχωρεί και η πανδημία”.

Αναφερόμενη, επίσης, στις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο σχέδιο της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων με αμοιβή στο δημόσιο – το οποίο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας- τονίζει πως αναμένεται να ωφελήσει και τους ασθενείς, αλλά και το προσωπικό του ΕΣΥ.

Οι ασθενείς θα είναι ελεύθεροι “να επιλέξουν τον γιατρό τους εντός του δημόσιου συστήματος”, και το υγειονομικό προσωπικό επειδή θα έχει μια “αύξηση εσόδων” σε ένα ελκυστικό περιβάλλον, όπως λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Να σημειωθεί, πως το νέο σύστημα καθιερώνει τις απογευματινές επεμβάσεις στο ΕΣΥ με αμοιβή και φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τις μεγάλες λίστες αναμονής των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων. Ένα μέτρο -που όπως διαβεβαιώνει η κυρία Γκάγκα- δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία των έκτακτων χειρουργείων και των τακτικών πρωινών, που είναι χωρίς χρέωση.

Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα είναι δωρεάν για τον πολίτη, αλλά σε τιμή “πολύ χαμηλότερη από αυτή του ιδιωτικού τομέα”, όπως αναφέρει η ίδια.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξ’ ολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί (θα καθορίζεται με βάση τις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών).

Το 70% της πληρωμής (θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ή την ασφαλιστική εταιρεία) θα καταβάλλεται στο νοσοκομείο, το οποίο θα δει μια αύξηση των εσόδων του και το 30% (που θα καταβάλλει ο ασθενής) θα δίνεται στο υγειονομικό προσωπικό.

Έτσι, το σύστημα Υγείας θα γίνει – σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα – “ελκυστικό για τους εργαζόμενους”, ένα “ικανοποιητικό περιβάλλον εργασίας, εντός του οποίου οι υγειονομικοί θα αισθάνονται ασφάλεια και ικανοποίηση”, όπως λέει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΕΡ: Κυρία Υπουργέ, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με αμοιβή και από την πλευρά του ασθενούς. Ποια ανάγκη οδήγησε σε αυτή τη λύση και ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα, τόσο για το σύστημα Υγείας, όσο και τους Έλληνες πολίτες;

Μ.Γκ: Με την απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων αυξάνουμε τη δυναμικότητα των νοσοκομείων με πολλαπλά οφέλη: Ταχύτερη εξυπηρέτηση της λίστας των χειρουργείων για όλους τους ασθενείς, πρωί και απόγευμα, αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων, τα οποία έτσι θα μπορούν να διαθέτουν τους επιπλέον πόρους που παίρνουν για αναβάθμιση των δομών τους ή εξυπηρέτηση άλλων αναγκών τους. Επιστρέφουμε δηλαδή το κέρδος στους ασθενείς.
Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα στους ασθενείς να επιλέξουν τον γιατρό τους εντός του δημόσιου συστήματος, με μια αμοιβή πολύ χαμηλότερη από τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Και βέβαια, τα απογευματινά χειρουργεία θα επιφέρουν αύξηση εσόδων για τους χειρουργούς και αναισθησιολόγους μας, αλλά και για το υπόλοιπο προσωπικό των χειρουργικών κλινικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Έτσι, δίνεται ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς μας να συνεχίσουν να στηρίζουν το σύστημα, όπως το κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, προσφέροντας καλή φροντίδα στους ασθενείς.

Το σκεπτικό είναι ίδιο με αυτό που διέπει τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία λειτουργούν επιτυχώς στο ΕΣΥ εδώ και 10 χρόνια.

ΕΡ: Σε μια πρώτη αντίδραση του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκανε λόγο για πολίτες “δύο ταχυτήτων” και διαχωρισμό σε «πλούσιους και φτωχούς». Σας ανησυχεί η περίπτωση ο αδύναμος οικονομικά πολίτης να μην έχει διέξοδο για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός του, εάν οι πρωινές λίστες είναι πλήρεις;

Μ.Γκ: Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα διαχρονικά ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι πολύ ισχυρός, ισχυρότερος από πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Το δημόσιο σύστημα είναι εδώ για όλους τους πολίτες, η φροντίδα είναι ίδια για όλους, χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Υπάρχει μέριμνα ακόμη και για τους ανασφάλιστους ασθενείς.
Στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εργαζόμαστε για την ενίσχυση και αναβάθμισή του. Η ενίσχυση συμπεριλαμβάνει -και πρέπει να συμπεριλαμβάνει- το να είναι το σύστημα ελκυστικό για τους υγειονομικούς, τόσο εκείνους που ήδη το στελεχώνουν, όσο και τους νέους που τώρα ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία.

Το ΕΣΥ πρέπει να αποτελεί ικανοποιητικό περιβάλλον εργασίας, εντός του οποίου οι υγειονομικοί θα αισθάνονται ασφάλεια και ικανοποίηση.

ΕΡ: Βασικός λόγος για τις μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία των νοσοκομείων ήταν και η έλλειψη αναισθησιολόγων. Τώρα που θα βρεθούν για την απογευματινή λειτουργία;

Μ.Γκ: Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργούν πέραν του πρωινού ωραρίου, με τους ίδιους αναισθησιολόγους εφόσον οι ίδιοι επιλέξουν να συμμετέχουν στην απογευματινή λειτουργία.

Στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, πράγματι, εντοπίζονται ελλείψεις, κυρίως σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Η λύση θα δοθεί μέσω του νέου Χάρτη Υγείας καθώς και της αναδιάρθρωσης των ιατρικών ειδικοτήτων οι οποίες για πρώτη φορά θα συνδεθούν με τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος.

Για πρώτη φορά, θα ανοίγουμε θέσεις ειδικότητας ανάλογα με τους γιατρούς που χρειαζόμαστε στη χώρα. Έτσι, όλοι οι νέοι ειδικοί γιατροί θα μπορούν μετά την ειδικότητα να απορροφηθούν στο σύστημα, ενώ παράλληλα και σταδιακά θα καλυφθούν όλες οι ελλείψεις.

«Αποκλείεται η τέταρτη δόση στον ευρύ πληθυσμό»

ΕΡ: Ως προς την πανδημία και τους εμβολιασμούς, έχετε κάποια ένδειξη για το εάν θα απαιτηθεί τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους στη χώρα μας; Βλέπουμε για παράδειγμα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πως οι νοσηλείες των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ να έχουν φτάσει πλέον στο 35%. Αυτό δεν είναι ένδειξη ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η ανοσία στις μεγαλύτερες ηλικίες που κατά κύριο λόγο καταλήγουν στις ΜΕΘ;

Μ.Γκ: Τέταρτη δόση χορηγείται αυτή τη στιγμή σε ειδικές ομάδες ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, ενώ διεθνώς υπάρχει συζήτηση και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Το θέμα αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία παρακολουθεί όλες τις σχετικές εξελίξεις.

Με τα σημερινά δεδομένα, η τέταρτη δόση μπορεί να ανοίξει για άλλες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών, δεν αφορά πάντως το γενικό πληθυσμό.

ΕΡ: Υπάρχει η σκέψη να καταργηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό. Ποια είναι η ενδεχομένως η καλύτερη εποχή να συμβεί κάτι τέτοιο;

Μ.Γκ: Με βάση τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για κατάργηση των πιστοποιητικών το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πορεία των κρουσμάτων, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως προχωρούμε.

Διεθνώς, παρατηρείται αποκλιμάκωση των μέτρων, όμως βασική προτεραιότητα είναι η προστασία όλων των πολιτών – ιδιαίτερα μάλιστα των πιο ευάλωτων – και η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Προχωρούμε με αργά και προσεκτικά βήματα, όπως αργά υποχωρεί και η πανδημία.

ΕΡ: Σας ανησυχεί η πιθανότητα μιας νέας έξαρσης, είτε λόγω της Όμικρον 2 που εξαπλώνεται στη χώρα μας, είτε εξαιτίας ενός νέου στελέχους που θα έρθει από την Ευρώπη; Είναι πολλοί οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών.

Μ.Γκ: Μέχρι στιγμής, η Όμικρον 2 φαίνεται να έχει μεν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα – αυτό δείχνουν οι αριθμοί των ημερήσιων επιβεβαιωμένων μολύνσεων – αλλά στην πλειονότητα των κρουσμάτων δεν προκαλεί σοβαρή νόσο. Αυτό διαφαίνεται από τη σχέση κρουσμάτων και νοσηλειών. Παρακολουθούμε καθημερινά την επιδημιολογική πορεία και τους δείκτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με όλους τους ειδικούς επιστήμονες, και σχεδιάζουμε προσεκτικά κάθε επόμενο βήμα.

Προφανώς, είναι αδύνατο να προβλεφθεί η εμφάνιση νέας μετάλλαξης και πιθανές επιπτώσεις της. Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός και η χαλάρωση τόσο από την πλευρά της Πολιτείας και των επιστημόνων, όσο και από τον καθένα μας ατομικά.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις