Ελλάδα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Θα προσληφθούν 50 άοπλοι αστυνομικοί ως διαμεσολαβητές με τις κοινότητες των Ρομά»

Σε ένα μήνα, ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν μέσα στους οικισμούς μέρα και νύχτα, θα αναπτύξουν διάλογο με τους πολίτες των γειτονιών αυτών και θα επιβληθεί ο νόμος, τόνισε

Το πώς ακριβώς θα λειτουργεί και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του νέου σώματος αστυνομικών που θα επιχειρούν μέσα στους καταυλισμούς των Ρομά, εξήγησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (29.09.2025) στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Action 24, μίλησε και για τα μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας από τους Ρομά το οποίο αγγίζει το 75%. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο αποφάσισε να σχεδιάσει το συγκεκριμένο μέτρο ώστε να πάψουν οι καταυλισμοί να είναι «γκέτο».

Για το νέο σώμα που ιδρύεται με σκοπό να περιοριστούν τα περιστατικά εγκληματικότητας μέσα στους καταυλισμούς των Ρομά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγησε πως συνολικά θα προσληφθούν 50 άοπλοι αστυνομικοί που θα έχουν καθαρά τον ρόλο διαμεσολαβητή με τις κοινότητες των Ρομά.

«Όσοι ενδιαφερθούν να μπουν στην ομάδα, θα περάσουν από εξαντλητική εκπαίδευση και θα αποτελούν βοηθό της αστυνομίας και των κατοίκων για θέματα κοινωνικής ειρήνης», διευκρίνισε.

«Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα με τους Ρομά, ένα 75% της εγκληματικότητας προέρχεται από αυτή την ομάδα», δήλωσε αρχικά.

«Η αστυνομία θα προσλάβει 50 ένστολους αστυνομικούς άοπλους ειδικών καθηκόντων που θα είναι κοντά στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών που ζουν οι ευάλωτες ομάδες και θα παίξουν τον ρόλο του κοινωνικού διαμεσολαβητή για να βοηθούν την αστυνομία και τους κατοίκους να δημιουργηθεί μια σχέση».

Σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από άλλους Ρομά, ο υπουργός τόνισε:

«Και σήμερα υπάρχουν πολίτες που ανήκουν στη φυλή Ρομά. Ένα κάποιοι ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτή την ομάδα είναι σημαντικό, θα υποβληθούν σε μια εξαντλητική εκπαίδευση και θα αποτελούν βοηθό της αστυνομίας και των κατοίκων για θέματα κοινωνικής ειρήνης. Είναι καινούργιο σώμα, δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα μας ενώ υπήρξε στην Ευρώπη.

Τι θα πει δεν θα τους δεχτούν; Η πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας ενός συντεταγμένου κεκτημένου ότι η αστυνομία εισέρχεται παντού με νόμιμες διαδικασίες και προϋποθέσεις, είναι κατοχυρωμένη. Θα μπει η αστυνομία κανονικά και θα ενημερώσει όλους για την παρουσία της. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο αυτό», τόνισε.

 

«Είναι απαράδεκτο μέσα σε μια συνοικία να υπάρχουν ηχεία τεραστίων διαστάσεων που χρησιμοποιούνται για διασκέδαση και έχουν τα μπουζουξίδικα. Μπορεί να ησυχάσουν οι άνθρωποι με θόρυβο, πυροβολισμούς και αυτοκίνητα που κινούνται με τη μουσική σε διαπασών; Σε ένα μήνα καλά ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν μέσα στους οικισμούς μέρα και νύχτα, θα αναπτύξουν διάλογο με τους πολίτες των γειτονιών αυτών και θα επιβληθεί ο νόμος. Δεν νοείται διαφορετική πραγματικότητα» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Απάτη 12 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις από 30 γιατρούς και 62 φαρμακεία - Η ανακοίνωση του Οργανισμού
Για την απάτη με τις παράνομες συνταγογραφήσεις επιβλήθηκαν στους εμπλεκόμενους και πρόστιμα ύψους 98.500 ευρώ τα οποία πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον των 12 εκατομμυρίων ευρώ
Φάρμακα
Η Κρίστι Κρανά έπεσε θύμα της εγκληματικής οργάνωσης με τις απάτες εκατομμυρίων: «Φοβάμαι ακόμη και έναν μικρό θόρυβο»
«Τα κοσμήματά μου, ό,τι είχα και δεν είχα τα έβγαλα έξω δυστυχώς, κάποια ήταν από τη γιαγιά μου του 1900, το ρολόι μου το Cartier, το μπριγιάν μου, μία επένδυση ζωής» λέει η Κρίστι Κρανά
Κρίστι Κρανά