Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μονιμοποιούνται οι πρόσφυγες στον Σχιστό! Στα όρια του το κέντρο φιλοξενίας (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Μονιμοποιούνται οι πρόσφυγες στον Σχιστό! Στα όρια του το κέντρο φιλοξενίας (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί να είχε επιλεγεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ως προσωρινή λύση, ωστόσο, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Σχιστό αποτελεί πλέον μια οργανωμένη δομή μόνιμης εγκατάστασης για χιλιάδες ανθρώπους.

Το παλαιό στρατόπεδο στη λεωφόρο Σχιστού φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν να συνειδητοποίησουν ότι η ζωή στις σκηνές είναι η μόνη λύση, όσο τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Η ανοιχτή δομή του Σχιστού είναι, εξάλλου, αυτή που υποδέχθηκε τους περισσότερους Αφγανούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να περάσουν στα Σκοπιά και μεταφέρθηκαν με πούλμαν απο την Ειδομένη καθώς και απο την πλατεία Βικτωρίας.


Το κέντρο στήθηκε απο τις ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με την υπηρεσία πρώτης υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να λειτουργήσει ως σημείο transit για όσους επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Αρχικά, σχεδιάστηκε για να φιλοξένησει 4.000 άτομα όμως σήμερα μένουν μόλις 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες και όπως λένε οι υπεύθυνοι της δομής έχει φτάσει στα όρια της αδυνατώντας να δεχθεί άλλους απο τα υπόλοιπα hot spots της Αττικής.


Όπως είπαν στο NewsIt.gr, αξιωματικοί του ελληνικού στρατού που διαχειρίζονται το κέντρο, η δομή έχει γεμίσει και ενδεχόμενη ενίσχυσή της με επιπλέον κόσμο θα καταστήσει ταραχώδη τη διαβίωση των προσφύγων και των μεταναστών. “Όσο περνάει ο καιρός τα νεύρα των ανθρώπων σπάνε και οι εντάσεις μεταξύ τους πληθαίνουν. Ευτυχώς εδω ελέγχονται οι ΜΚΟ και οι αλληλέγγυοι που έρχονται για προσφορά”, λένε οι στρατιωτικοί της δομής και επισημαίνουν πως κύριο μέλημα τους ειναι να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες στους πρόσφυγες.


Στον Σχιστό οι οικογένειες των ελαχίστων Σύριων έχουν διαχωριστεί απο τους νεαρούς Αφγανούς ενω παράλληλα λειτουργούν υπηρεσίες για τα ασυνόδευτα παιδιά καθώς και μαθήματα ελληνικών και αγγλικών απο όσους πρόσφυγες αναλαμβάνουν καθήκοντα δασκάλου.


Παρά την άριστη λειτουργία της δομής οι υπεύθυνοι κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου απο το γεγονός οτι ο χώρος έχει πιάσει “ταβάνι” προκαλώντας “πονοκέφαλο” στο υπουργείο Εσωτερικών που αναζητά θέσεις για να αποσυμφορήσει το λιμάνι και το Ελληνικό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε