Ελλάδα

Μόσιαλος: «Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά του κορονοϊού»!

Ενθουσιασμένος ο Ηλίας Μόσιαλος με τα αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer, ωστόσο αναλύει και τα «αλλά» που υπάρχουν. Η ανοσία στο 60% του πληθυσμού, ο παράγοντας των ηλικιωμένων και όλα όσα είπε ο καθηγητής για το θέμα των ημερών.

Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο… μέτωπο των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, εκφράζοντας την άποψή του σχετικά με τις προσδοκίες όλου του κόσμου.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. «Είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος.

Click4more: Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα «πρεμιέρα» Κοτανίδου! Πόσοι βγαίνουν «νικητές» από τις ΜΕΘ (video)

«Αυτό που ξέρουμε από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους ξέρουμε ότι σε κάποια αυτός που το κάνει δεν μεταδίδει τη νόσο, σε άλλα έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, άρα και να μεταδοθεί η νόσος δεν θα έχει την ίδια ένταση. Δεν ξέρουμε και πόσο θα μας προστατεύει. Το αδύναμο σημείο του ιού είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Μόσιαλος για το εμβόλιο της Pfizer

«Για το συγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες», συνέχισε ο κ. Μόσιαλος.

Click4more: Κορονοϊός – Κικίλιας: «Στο 32% ο δείκτης θετικότητας στην Θεσσαλονίκη»! Τι είπε η Κοτανίδου για την θνητότητα

«Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, αφού δεν θα πάρει έγκριση αν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνει. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα από την προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από κορονοϊό. Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί», εξήγησε ο ίδιος.

Μόσιαλος: «Πάμε για ανοσία 60% στην κοινότητα αλλά το εμβόλιο πρέπει να είναι εθελοντικό»

«Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Εγώ σας λέω ότι θα είναι 80% και θα το κάνει το 60% του πληθυσμού. Θα φτάσουμε σε ένα 48% ανοσίας στην κοινότητα. Σε αυτό όμως θα προστεθεί και η ανοσία όσων έχουν κολλήσει τον κορονοϊό μέσω φυσικής μόλυνσης. Η εκτίμηση η δική μου είναι ένα 10% του πληθυσμού ίσως και παραπάνω, ίσως και παραπάνω, θα το περάσει τη νόσο και θα αποκτήσει αντισώματα. Άρα πάλι έτσι θα φτάσουμε σε ένα 60%».

Υπογράμμισε όμως ότι και με 60% δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό: «Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το τείχος για να αρχίσει να φθίνει η νόσος».

Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους. Αν μου πουν να το κάνω αύριο θα το κάνω και αύριο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες ότι μπορεί να το επιβάλλει το κράτος. Κάνω έκκληση στην επιστημονική κοινότητα να είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουν και οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων να ακολουθήσουν», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Δείτε όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters / Intime.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ταξιδιώτες των Χριστουγέννων - Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Ουρές χιλιομέτρων την Τρίτη
12
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 10
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
42